Fortfarande sjuk och löslongering

Jag är fortfarande sjuk, men orkade åtminstone titta till Galishimo igår. Jag släppte honom en stund på ridbanan och löslongerade honom lite, för att se att han mådde bra.

Han är så fruktansvärt gullig under löslongering. Han håller sig nära mig i alla gångarter och lyder minsta lilla ljud. Jag spelade in en liten snutt och satte ut den på instagram, och insåg hur många olika ljud jag använder och att han verkar förstå dem allihopa. Först har jag ju de klassiska "Psst!" för trav och "Galopp!" för galopp, samt "Hooow" när han ska växla ned en gångart och "Prrrt!" när han ska stanna. Han lyder samtliga kommandon utan någon som helst förvirring.



Men jag har även en hel uppsjö av andra ljud som han lyssnar på också som har lite mer luddiga innebörder. "Kom! Kom! Kom! Kom!" säger jag när jag inte vill att han ska tappa takten, ofta i samband med att han exempelvis galopperar och börjar bli lite långsam i stegen. Skrittar han för långsamt däremot, så säger jag "Gå på!". Varför jag har olika kommandon för detta, vet jag inte.

Sedan har jag något slags ettrigt "Ehhh!" då jag låter som en arg ekorre som betyder "Tänk inte ens tanken på att byta varv/byta gångart/byta riktning/vända dig i boxen/bita i jackan/osv". Jag använder det ljudet då han ser ut som att han fått en räv bakom örat och börjat titta sig omkring.

Sedan har jag ju förstås det klassiska "NEJ!" när han redan har påbörjat sin busiga tanke. Men då är det oftast för sent. Man har ingen chans att påverka honom då, man har bara chansen att påverka innan han börjat, särskilt under löslongering. Jag har ordet "Loss" när han bitit tag i något, som han inte lyssnar på om jag inte kan hålla mig för skratt, fast han lyssnar på kommandot om jag blir arg på riktigt.

Jag har även helt olika tryck på rösten beroende på om jag exempelvis vill att han ska fatta galopp nära mig och inne på volten, eller om jag vill schasa ut honom på en större volt i galoppen. Och det trycket ökas eller minskas beroende på hur mycket tryck Galishimo har i sig själv vid just det givna tillfället. Men det är ju bara befästa hjälper, precis som tygelhjälper eller skänkelhjälper. Synd bara att jag har lite dålig struktur på mina kommandon, ska kanske överväga att gå någon kurs någon gång bara för att sortera på vilka ljud jag ska använda vid vilka tillfällen.



Men han verkar märkligt nog förstå alla kommandon, efter år av longering och åter longering, så förstår vi varandra väldigt bra. Och resultatet blir att han springer runt mig i rätt gångart, i rätt riktning, i rätt cirkel och på rätt kommando.Det har blivit en slags vardag för oss, men utifrån tycker folk det ser ut som lite av ett trolleri.

Sedan fastnade jag i bilen på väg hem och gruvade mig för att gå alla tre trappor upp till mitt hem. Det tog en kvart innan jag samlat mig tillräckligt för att gå upp. Jag är fortfarande sjuk, med andra ord. Den lilla titten på Galishimo tog lite av knäcken på mig, och även dagen efter (idag) var jag knäckt. Så nu blir det vila, men i varje fall så är jag tryggt förvisad om att Galishimo mår bra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet