Man behöver inte stressa






Idag har jag visat Galishimos lugna och fina galopp för min mamma. Det var tre andra hästar på ridbanan och vi red kors och tvärs. Jag vågade därför inte riktigt galoppera Galishimo som jag hade tänkt, men vi travade i åttor och cirklar så fick han träna på dessa naturliga störningsmoment som söta ston representerar. Mot slutet kunde jag visa upp en lugn och fin galopp i båda varven och Galishimo kändes så lugn, stark och trygg. Det var bara att åka med och njuta av ridturen. Han känns så stark och stabil nu. Annat var det i oktober förra året. Då var han rädd och osäker. Och då blev jag också rädd och osäker. Och så fick jag den här oron om att jag och Galishimo aldrig kommer att kunna galoppera tillsammans, så då fick en annan tjej galoppera honom. Inte blev jag tryggare av det.

Nej, träningen blev bättre när jag slutade döma mig själv, när jag slutade döma Galishimo. När vi slutade rida för tränare. När det bara fick vara han och jag, och vi hade all tid i världen. När jag slutade tänka
"Han är ju snart fem år, han BORDE kunna...!" och i stället tänkte
"Nu ska vi ut och få oss lite motion och frisk luft."

Då kom framstegen krypande. När vi fick växa i vår egen takt. Utan någon som skyndade på oss.





Bilden ovan visar dagens fina, stadiga, lugna galopp... 



  
Sista bilden är från ett år sedan (det är en annan tjej som rider) när jag tänkte att han "borde" kunna Galoppera för att han "borde" vara trygg med det. Jag är glad att jag avbröt övningen och i stället tog det lugnt några månader. Framstegen kom ju ändå.

-

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback