Ares vänstra bog

Jag har behövt fokusera ganska tålmodigt på Ares vänstra bog de senaste veckorna. Han faller till vänster med fronten ganska ofta. Det innebär i princip att han lätt tippar inåt mot voltens mitt i alla vänstervarv och att han lätt faller utåt i högervarven. Det är helt normalt i mina ögon och sådant som unghästar kan göra. Det är inget jag ser som ett problem. Unghästar blir stabilare när de blir starkare i sina muskler och vet hur de ska bära sig. 

Jag fann en jättebra bild på nätet. Vänster bog faller inåt, ytter höger bakre ben skjuter på under kroppen, och vänsterbenet paddlar bara nedåt och bakåt. Helt normalt för de flesta unghästar men det kan skilja på vilken sida de är starkast. 



Men jag tycker att polletterna trillar ned allt mer nu. Nu håller han sin vänstra bog i schack nästan hela tiden i skritten och största delen på volten när vi travar. Det känns superbra! Nu faller oftast bogen bara in när vi går från skritt till trav och från trav till skritt. Så det är där, i övergångarna, vi ligger och gnager lite. Vi går från skritt till trav och trav till skritt och jag försöker påminna honom om bogen. Och det går bara bättre och bättre! 

Jag tänker att sommarens träning kommer att handla en hel del om att göra samma sak och låta honom finna ro i övningen och bygga styrkan där den ska vara. Skritt och trav och vara böjd och ställd åt rätt håll, och inte falla inåt. Det behöver inte vara märkvärdigare än så. Och ändå är det så roligt och intressant! 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet