Novembertema - Bättre händer!

 Hur vill jag egentligen använda mina händer? 

Jag har reflekterat en hel del över hur jag använder mina händer och till vilket syfte. Igår fokuserade jag på att inte göra förhållningar eller leda med ytter hand, vilket verkar ske reflexmässigt lite här och var, särskilt vid de tillfällen då ytter hand är höger hand. 

Det är inte så konstigt med tanke på att Galishimo är ganska vinglig OCH pillrig i munnen, så det blir ofta så att man gärna lirkar till lite med handen, när det börjar barka iväg någonstans eller när han biter sig fast eller börjar tugga för mycket. Det är lätt att lirka tillbaka med tygeln för att lossa upp honom, men det borde likväl gå att lösa genom att driva på med skänkeln och ge honom uppgifter att fokusera på. Det är ingen direkt ursäkt till mina rörliga händer, men det är en förklaring. 

Jag har fortfarande en tendens att sänka och leda mycket med ena handen, trots att det blivit bättre. Man SKA ju sänka och leda med händerna när man rider unghästar, men allt eftersom hästen växer upp och svarar för säte och skänkel så ska man ju kunna föra ihop händerna och hålla dem mer passiva. 

Här på bilden gör jag en svag skänkelvikning mot väggen. Jag håller kvar handen mot kameramannen i samma läge men leder lite med andra handen för att "öppna upp" vägen mot väggen för hästen. Nödvändigt? Nja... Har jag testat att låta bli för att se vad som händer? Nja... 



Det finns ju så otroligt många sätt att rida och guida en häst och en hel del oprövade stigar som jag är lite nyfiken på. Visst svarar Galishimo för "trängande tygeltag" men är det något jag vill utveckla? Jag såg detta klipp på youtube om hur man lär hästen neckreining och galoppen i slutet ser så fin och avspänd ut. Om man inte orkar se hela klippet om hur han tränar hästen så visar han det fina slutresultatet vid 5 min och 19 sekunder.

 Vore detta något att eftersträva? Eller ska man bara ha denna film i bakhuvudet för att påminna sig själv om hur små signaler som egentligen kan förflytta en hel häst, bara man tränar in dem väl? 


(För er som har mobilversionen som inte ser klippet så är adressen HÄR: 

https://www.youtube.com/watch?v=GuwKrB4NM8M ) 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet