Glutenfritt och periodisk fasta 18:6

Jag gör tydligen alla kostförändringar jag kan komma på nu. Det är min inre nerd som fullkomligt freakat ut inom området mat och hälsa. Det är kanske inte så konstigt mot bakgrund av att jag känner mig fri från inflammationer i lederna nu, trots att vintersäsongen alltid brukar vara jättejobbig, och blir nyfiken på vad mer jag kan göra för att må bra. 

Så... jag testar även periodisk fasta nu också. Jag har testat det i ungefär en vecka. Jag har ett matfönster på ca sex timmar per dag då jag äter en hel del, och låter sedan magen vila ca 18 timmar per dag. På helgerna funderar jag på att bryta det för att vara säker på att jag orkar med att vara i stallet hela dagarna, så då vill jag nog åtminstone klämma i mig en frukost. Och så har jag lovat mig själv att inte bli för fyrkantig i detta och faktiskt äta mer om jag verkligen känner för det. 


Potatis med ägg, lite senapssill, en klick cream cheese med örter på potatisen, samt blandsallad med olivolja, vinäger och salladskrydda, blev min lunch. 

Till skillnad från min första fas av överdrivet ätande (i augusti-oktober) och min andra fas av glutenfritt (november) så märker jag ingen omedelbar känsla av välmående. Snarare illamående, lite yrsel, hjärtklappning, irritation, jag har lite svårt att koncentrera mig och allmän sjukdomskänsla. Jag vaknade mitt i natten i natt och det kändes som att jag var på väg att kräkas, men det gick över. Jag är dock inte särskilt hungrig eftersom jag äter så fet mat, så jag får inte cravings efter mat under fastetiden, på min höjd har jag en väldigt kurrig mage just innan lunch. Om detta inte går över om en vecka eller två så måste jag nog konstatera att detta inte är något för mig, men jag tillåter väl mig själv några dagars omställningsperiod, till. 

Som jag förstår poängen med periodisk fasta så är väl tanken att magen ska få en längre "vila" från sitt ständiga maskineri och hantering av allt man stoppar i sig under dagen, och i stället få tid att reparera annat slitage på kroppen och cellerna. Eller inflammationer i mage eller leder. Det som tilltalar mig i övrigt är att jag inte behöver avsätta lika mycket tid åt att äta så himla mycket hela tiden. Vore ju bra att äta mindre ofta och mera "rätt" för en som jag, som i grunden inte har matlagning som hobby, direkt. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet