Galishimo är frisk! (och skitjobbig)


Yes! Galishimo är frisk nu. Och fruktansvärt, fruktansvärt jobbig. Jag hade nästan glömt hur jobbig han blir när man inte motionerar honom ordentligt. Det stegras, nafsas, duttas, sprattlas och allt möjligt han kan komma på. Det är nästan svårt att föreställa sig att detta yrväder blir världens snällaste häst om man rider honom regelbundet och låter honom bli trött några gånger i veckan. Han bet mig till och med i huvudet när jag skulle ta av honom täcket. Inte hårt, men tillräckligt för att jag skulle bli förvånad. 


Jag fick lite flaschbacks från 2012 när Galishimo var ung och inte inriden och också hade samma problem med att hantera sin överskottsenergi. Trots färgbytet ser man att det verkligen är samma häst... 







Största skillnaden från förr är väl att han lagt till sitt nya självlärda trick, att stegra lite då och då. 


Om man ska fokusera på skillnader från 2012 så är de ju att jag känner mig helt trygg med min hantering av Galishimo, och jag vet numera att han undviker att gå på mig, dra i grimskaftet eller sticka iväg för mig (det finns givetvis inga garantier men det händer sällan).

Förut trodde jag att det var mitt fel att han betedde sig på detta vis, och jag tog råd från fel personer med dålig kompetens av den här typen av häst. "Är du lugn blir hästen lugn" och "Du måste befästa ledarskapet" och annat som egentligen bara inte kändes rätt och aldrig fungerade i praktiken. Jag beskrev hans beteende på internetforum, och blev fullständigt sågad av folk som oftast givetvis valde att vara anonyma. 
"...ytterligare en amatör utan grundläggande hästkunskaper som tagit sig vatten över huvudet med en unghäst" eller "Vilken fin häst. Synd bara att han fick fel ägare." och så vidare. 

Det händer i och för sig fortfarande då och då, men nu kan jag rycka på axlarna och tänka att de vet inte hur lite de faktiskt vet. 

Det som gäller, och fungerar bäst, är att aktivera honom regelbundet igen, lite långsammare uppstart med hänsyn till att han varit halt, och absolut inte ha bråttom upp i sadeln på honom igen. Det är bara dumt att ta onödiga risker. Man får longera och promenera honom och se till att ha hjälm på sig. Och inte ha kadaverdisciplin och inte heller jämföra honom med andra, lite lugnare hästar. 

Då får jag så småningom tillbaka min fina lilla känsliga arbetsmyra, som här för en månad sedan. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet