Kalender till häst och familj

Trots att min egen träning är lagd på hyllan så kan jag inte påstå att mitt fritidsintresse förändrats sådär markant. Jag sätter upp hästens träning snarlik min egen träning, strategin är detsamma. Jag planerar för vad jag vill uppnå under nästa år, jag sätter upp mål, delmål och en veckoplanering på hur jag ska nå dit. Precis som innan jag skaffade häst.

Jag har insett att jag kan använda precis samma kalender för träning av min häst som för träning av mig själv. Veckobeskrivningen med en särskild ruta för allmäntillstånd, skada/sjukdom och matrutiner passar ju lika bra för hästar som för människor. Det är nästan viktigare med veckobeskrivning för hästar för om hästen blir sjuk eller halt så kan veterinärer eller andra hästkunniga titta på kalendern och bedöma om hästen feltränats eller övertränats, samt komma med förslag på förändringar. Hästen själv lär ju inte komma med några förslag…

Det måste ju även vara likadant med ryttare som med vanliga träningsmänniskor. Ibland överskattar man hur mycket man tränar, och ibland underskattar man hur mycket man har tränat. Får man allt på pränt så får man en tydligare bild av vad som faktiskt är gjort. I nuläget vet jag exempelvis inte alls hur många gånger Galo har haft sadel på sig. Det skulle ju ha varit smart att veta om det nu innan han ska ridas in.

Jag ska även lägga in en budget i min veckoplanering för att få råd med körsele och en liten vagn också. Precis som jag förut lade budget för en racercykel eller en ny våtdräkt. Efter budget för körsele och liten vagn så måste jag planera budget för en kvalitetssadel. Det räcker med 500 kronor per månad för att han ska få en sadel av hög kvalitet när han är fem år och så gott som färdigväxt.

Jag är inte klar för planeringen för 2012 men den bör innefatta inridningens olika mål och delmål, löshoppning, transportträning, promenader, tömkörning, toleransträning och planlagda viloperioder.

Och samtidigt passade jag på att köpa en familjekalender för mig och Per. Han jobbar på oregelbundna arbetstider, hundarna behöver motioneras, mat behöver lagas och när vi delar på bara en bil, så behövs det planering…

Ett år börjar gå mot sitt slut och det känns verkligen roligt att börja planera för nästa!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback