Jag vill inte medverka i "Luftens hjältar"


Igår tittade jag på programmet "luftens hjältar" där en kvinna i Umeå fallit av en häst. Hon beskrev samma förlopp som jag var med om i fredags. Hästen, som annars är lugn, blev rädd och kastade av henne. Precis som jag, så flög kvinnan uppåt/bakåt i luften för att sedan falla baklänges bakom hästen. Hon landade baklänges med övre ryggen/axelpartiet/nacken först i marken, precis som jag. Se nedanstående pedagogiska bild som jag tecknat.


Skillnaden verkar vara att jag landade i ett mjukt underlag på en välpreparerad ridbana inomhus, och hon var utomhus på hårt underlag. Jag är inte säker men kanske nämnde hon att hon var på en väg när det hände. Vägar är ju väldigt hårda att landa på.

Hon fick flera frakturer i ryggen och nacken och behövde mycket smärtlindring och fick flyga till Luleå för vård. Hon fick även en stödkrage som hon fick bära i flera veckors tid efteråt.

Från att jag ha varit ganska kaxig och sagt
"Höhö, man är väl en gammal fallskärmshoppare. Vi före detta skydivers vet minsann hur man landar utan att slå sig!" så känner jag mig mindre kaxig. Frakturer i ryggen känns inte så attraktiva. Inte stödkragar heller.

Så… tja… jag har börjat tänka på att börja använda skyddsväst när jag rider. Det skulle kännas enormt klumpigt att råka ut för en allvarlig fraktur i ryggen nu.

Tänk er hur jag ligger där, i programmet "Luftens Hjältar" och knarkar ner mig i smärtstillande mediciner och mumlar:
"Jo jag har fallit av på samma sätt förut. Jo jag vet att jag hade tur med mjukt underlag just den gången. Dessutom så såg jag en liknande olycka på TV fyra dagar senare. Men det blev liksom inte av att jag köpte en skyddsväst. Jag bloggade bara om det, men jag kom liksom inte till skott. Så jag tänkte att du kunde öka på lite mer med morfinet va? Det knastrar konstigt här bak, ser du..."

Har man en gång väl tänkt den tanken, så är den faktiskt svår att vifta bort.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback