Welcome to wehorse!


Jag blev som sagt sjuk efter ridturen med Ares. Jag har lite feber och är småkrasslig, men inte totalt utslagen. Det har fungerat hyfsat bra att arbeta hemifrån och delta på möten på distans, så jag är glad att jobba på en plats som ger mig mycket frihet och valmöjligheter. 

Jag unnade mig en betalsida som heter Wehorse, och har tittat på den under kvällen, vilken bra sida! Den kostar ca 260 kronor i månaden och den innehåller SÅ mycket!

Från början blev jag lite överväldigad av alla olika videor med olika inriktningar, men sedan så började jag rama in mig på unghästträning, tömkörning och klassisk dressyr. Men det finns oändligt med många introduktionsvideor såsom trickträning, massage, sitsträning, hoppning, working equitation, western, att träna sitt öga för att se när hästen går i en äkta bärighet eller en falsk dressyrform, och så vidare. Det är bara välmeriterade tränare eller etablerade veterinärer som har grundade åsikter och det finns en röd tråd av hästvälfärd, säkerhet, och hästens upplevelse, som återkommer i många videor. 

Jag har fått en nytändning för tömkörning igen, i alla fall. Jag har till och med sökt upp en träningsmetod på nätet och beställt en ganska speciell kapson från tyskland. Den skiljer sig från min nuvarande kapson genom att vara mjukare och den har ordentlig vadd, men den har också fler knäppen, fästen och möjligheter att påverka hästens hållning vid longering och tömkörning, utan att man använder bett.

Den ser lite brutalare ut då det är fler linor inblandade, men man behöver aldrig dra hästen i munnen, det förekommer inget punkttryck någonstans (jämfört med en vanlig kapson som ofta har ett hårt nosjärn i fronten) och det finns även "svaga länkar" (jag vet inte hur jag ska uttrycka det på svenska) i utrustningen som gör att hästen blir fri från linorna om den får panik eller om den snubblar. Så den ser brutalare ut men är i själva verket snällare, och är som sagt utan bettverkan. Hur man ställer in linorna och tränar hästen finns i utbildningsmaterialet. 

En annan bra grej är att man kan fästa allt i sadeln, och inte i en tömkörningsgjord, vilket innebär att man kan börja med att tömköra eller longera hästen och sedan ta bort linorna och sitta upp direkt. Du kan dela upp passet i en del avsutten och en då man sitter upp. Det kommer att passa mig! 

Jag ser fram emot att ta till mig nya träningsmetoder och testa ny utrustning på Ares! Han blir säkert nöjd att slippa ryttare och bettverkan emellanåt! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den där silverbjälken

Planering med att måla hästtransport

Påskjutet