Kooikerhondje och malinois

När man ser Elin med denna hund så ser de ju nästan ut som en perfect match!

Idag har jag och Björn varit moraliskt stöd åt Elin när hon skulle träffa uppfödaren till en hundras som heter Kooikerhondje, som kallas kooiker (uttalas ungefär som "kojker"). Uppfödaren undrade om Elin visste vart ridhuset fanns och om de kunde ses där, på en agilitytävling. Elin kände mycket väl till ridhuset här i stan. Mycket väl... 

Jag och Björn hade en populäritetstävling som heter "Vilken människa föredrar kooikern?" och Björn vann. Kooikern föredrog honom. Han hade säkert någon form av muta eller så var det någon form av doping inblandad.


Mitt så kallade expertutlåtande var följande: Mjuk och trevlig hund. Lätthanterlig storlek och päls. Verkar vara ganska stor variation både i temperament och utseende. Har lite integritet men är för den skull inte svårflirtad. Gillar köttbullar.

Så nu får vi se om Elin bestämmer sig för en kooikerhund i framtiden eller om hon väljer en annan hundras. Själv så kände jag inget större sug att köpa en hund. Jag var nästan inställd på att jag skulle känna stor längtan. Men nej, det räcker gott och väl med att vara hundvakt åt Elins hund i framtiden.

De enda gångerna hjärtat slog lite dubbelslag var när jag såg en belgisk vallhund, en malinois (uttalas ungefär som "malinå" eller "malinoa"), på agilitybanan. Då stannade världen för ett ögonblick. De är ju väldigt nära släkt med tervar och tar ju andan ur mig. Men en malinios är ju i många fall extremt mycket hund att jobba med, precis som min terv var, och de flesta malinoishundar vill ha arbetsuppgifter så länge de lever, precis som min terv ville. Den här videon sammanfattar mallen väldigt bra...


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet