6 tips för livet!

Det här är ju lite av en hästblogg, och jag följer ju även andra hästbloggar. Jag märker vissa trender i hästbloggarna genom åren och jag vill därför, i sann senioranda, peka på lite trender och påminna mina yngre ambitiösa vänner om några saker.

1. Hästen ska i de flesta fall ses som ett fritidsintresse som inte ger inkomster. Många som säger att de tjänar pengar på sin hästblogg kanske inte tjänar så mycket som de vill påskina heller. Om de exempelvis meddelar att de får 10.000 i månaden i sponsorintäkter, så kan det mycket väl vara en morbror som har ett företag som sponsrar ryttaren, eller pappas företag, helt enkelt.

2. För att få inkomst måste du i de flesta fall jobba. Även om du inte gillar att jobba. Jobb är i de allra flesta fall jobbigt. Det är därför det heter "jobb". Det är din skyldighet mot samhället att jobba. Jobbet har ingen skyldighet gentemot dig, förutom någorlunda goda arbetsvillkor, men du har en skyldighet mot samhället att bidra till det. Trivs du inte på jobbet - jobba ändå, men sök andra jobb parallellt.

3. Lever du ensam och är tjej? Satsa på en bra bil! Fall inte för den lilla rosa gamla "skruttan" som du kan sätta rosa rattmuff på och som blott kostar 12.000 kronor. Köp en ordentlig bil. Ja, den får vara dyrare än hästen. En bra bil ger mindre problem än lilla skruttan. Var med på alla besiktningar, stå alltid under bilen och fråga besiktningsmannen vad hen tittar på, försäkra dig om att du kan byta däck, olja, batteri, glödlampor och vindrutetorkare själv. Köp hellre nya däck för tidigt än för sent. Om du måste be om hjälp - var med och lär dig hur man gör! Det är enklare än du tror!

4. Vila! Var inte den ambitiösa unga tjejen, som tar på sig sina drömprojekt och som inte kalkylerar med allt annat i livet som tar tid och energi (såsom jobb, planera mat, laga mat, städa, sköta sociala kontakter). Att aktivera sig, all sin vakna tid, är något som verkar gå på mode och väcka både status och avund, men det är i de flesta fall inte bra för hälsan. Vila innan det är för sent! 

5. Välj dina nära relationer med omsorg. Stanna aldrig i vänskapsrelationer, eller partnerrelationer med känslan av att det inte är bra mellan er, men att "det blir bättre sedan". Det blir aldrig "bättre sedan"! Håll er till de människor som ger er energi. Forskningen kommer ikapp nu också om goda nära relationer, och visar att man lever betydligt längre med dem. Bra vänner eller en bra partnerrelation är med andra ord livsviktigt.

6. Bli bara lagom beroende av andra. Visst ska man hjälpas åt om man är i en nära relation eller är gifta. Men bli lagom beroende av varandra. Se till att det inte är din partner som betalar häst och dina fritidsintressen, eller att din partner inte betalar merparten av boendekostnaderna så du kan ha din häst. Se till att ha ett bostadskontrakt där du inte går ut som förlorare vid en eventuell separation. Om ni inte förstår vad jag menar så fundera över hur många hästar som säljs på hästnet på grund av "ändrade livsförhållanden" eller "separation". Även Galishimo var ute på annons 2013 då jag separerade och hade stora svårigheter att få ihop budgeten för honom. Ha det i bakhuvudet! Du vill ju kanske bara separera från din partner, inte din häst också!

Sådärja. Nu är ni alla vaccinerade mot framtida misstag... Men självklart kan man inte leva upp till allt av olika skäl. Själv har jag gjort flera av ovanstående misstag så jag är inte bättre själv. Hur som helst skrev jag ned detta med omsorg. Omsorgen finnes mellan raderna. LYCKA TILL!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet