Ombytta roller

Idag har jag låtit Galo bära mig igen. Det är sjätte gången han får bära mig. Galo tycker själv att han har koll på läget. Han står stilla vid pallen och uppför sig som vanligt. Utan bocksprång. Själv så är jag övertygad om att jag kommer att dö inom kort och att vi står bortom allt hopp.

Jag ringde till en tjejkompis igår. Hon heter Karin. Jag red tillsammans med henne några gånger, för några år sedan, när jag bodde i Gävle.
"Det där ordnar sig. Bara för att du inte är proffs på inridning så kommer han att bli en fin ridhäst så småningom. Tänk på hur länge tamhästar funnits i historien, som folk har lyckats rida in, helt utan ridhus eller professionella inridare."

Hon är så klok Karin. Jag tror jag ska testamentera min säkerhetsväst till henne. Hon kan få den efter att jag avlidit till följd av att jag fallit av min fullständigt livsfarliga häst. För jag kommer ju att dö. Inom kort.

Jag bad en av hästtjejerna i stallet hjälpa mig när jag skulle rida in min häst också, Mari heter hon. Hon pratade lite med Galo för att lära känna honom. Sedan satte jag på mig hjälm och säkerhetsväst och gjorde mig beredd.

Galo stod och hängde med huvudet.
Jag klappade honom på ryggen.
Han hängde med huvudet.
Jag klev upp på pallen.
Galo suckade.
Jag klev ned från pallen, i ett så kallat "pedagogiskt syfte".
Sedan klev jag upp igen. På pallen.
Och klappade honom.
Galo stod tålmodigt kvar och verkade undra vad fan jag höll på med.

Sedan började Mari och Galo liksom snegla på varandra. Som i något slags samförstånd.
Som om det var JAG som behövde träna på att våga sitta på Galo,
det verkade inte direkt som om det var han som behövde träna på att ha mig på ryggen.

Nåja. Hur som helst så höll jag mig till förra veckans förnedrande liggställning rakt över hästen, med rumpan i vädret, och lät Mari leda Galo i några cirklar i ridhuset. Det är ju lättare att glida av då, om han skulle bli crazy as a coconut och få okontrollerad panik och vilja kasta av mig. Vilket han verkar ganska ointresserad av att göra, för tillfället.

Efteråt berömde vi Galo storartat men jag gick ändå omkring med en märklig känsla av att vi just nu råkat få ombytta roller.

Det är inte jag som tränar Galo på att bära ryttare.
Just nu är det han som tränar mig på att våga kliva upp.

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet