Att växa

Galo har börjat stegra och sparka mer, på sista tiden. Men han stegrar på behörigt avstånd och vänder bort huvudet. Och han sparkar på behörigt avstånd och slutar sparka om jag är för nära. Han liksom fejk-revolterar för att kolla om jag blir rädd för honom, eller om jag kanske blir lite imponerad av honom. Jag korrigerar honom lugnt och bestämt och försöker att inte göra så stor grej av det. Alla fyra hovar ska vara på marken. Så är det bara.

Innerst inne blir jag motvilligt lite imponerad. Han är så vacker. Vilken gudavacker liten häst han blir när han kröker på nacken och lättar från marken. Skönhet, stolthet och styrka i en och samma varelse. Alla hans anfäder är målmedvetet avlade ända sedan bibelns begynnelse. Måtte han inte läsa mina tankar,  för jag visar på alla andra tänkbara sätt att jag tycker att han är en fjant.

Vi tappade våra promenadrutiner när jag bytte stall och det blev mörkt ute på kvällarna. Jag blev lite orolig över trafiken och alla bilar som nu hade bländande billjus på sig, och att gå ute själv med en unghäst i mörkret kändes jobbigt. Nu har jag insett att han behöver ut där det händer lite mer saker, även under vinterhalvåret. Och han är faktiskt pålitlig när det kommer bilar. Han står stilla som ett ljus och tittar. Han mår ju bäst när han får lite utmaningar. SÅ jag har tagit på reflexerna på oss båda, och varit ute och tömkört honom på lite längre promenader. Går han i hagen hela dagarna börjar han ju bara fantisera om världsherravälde.

"Min arabhäst var också en liten gangster!" sa Gunbritt glatt när vi följdes åt för en tömkörningspromenad en kväll. Galo hade just genomfört en tjusig uppvisning i bakutsparkar eftersom han inte gillade att tömarna tog mot hans heliga skinkor när jag tömkörde honom. Jag hade så svårt att fatta att Gunbritts stora lugna arab varit en liten "spefjärt" som hon själv uttryckte det.



Tänk om min lilla rebell också blir en stor och lugn gentleman.
Eller att han ska bli vit, som det står i hans registreringspapper.
Eller att jag kommer att rida honom i galopp en vacker dag.
Det känns så märkligt, nästan overkligt...


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet