Tygel, motorsåg och mentala motstånd

Jag fann extra långa tyglar på kapson.se (som jag inte vågar länka till då inlägg med länkar ofta plockas bort som otillåten reklam av blogspot) och de var rejält långa! Äntligen kan Ares länga på hals och nos utan att jag hamnar i framstupa läge för att kunna ge honom tyglar för att kunna sträcka ut. 320 centimeter är den nya tygeln jämfört med de vanliga fullstora tyglarna som brukar vara kring 260 centimeter. Det kändes rätt direkt! Helt otroligt att det hör till ovanligheterna att finna tyglar som tillåter en häst att sträcka ut ordentligt. De fanns inte på Hööks eller de vanliga butikerna, man fick gräva lite djupare än så tills jag fann dem på en sida för akademisk ridkonst. 


Nu ska vi strax börja träna lite mer avspänd ridning och styra honom på mindre hjälper. Jag börjar känna mig tryggare och tycker det går mycket lättare för mig mentalt att följa fyrkantsspåret nu också så jag kan ge Ares lite enklare övningar till våren. 

Det är ju inte konstigt att jag är spänd, för det tog lång tid att få Galishimo att slappna av efter staketsidorna. Här på bilden hade han blivit trängd och tvärvände för staketet, då var han sju år. Där slutade det med att jag åkte i backen. 


Jag märker att jag blivit betydligt mindre mentalt spänd med Ares nu, och om jag lägger ut koner och banor så blir det ännu lättare för mig att slappna av, det hade inte fungerat tidigare på en högre stressnivå, men det fungerar bra nu. Jag tänker och planerar hur jag gör åttor och serpentinbågar i mjuk trav på ganska lösa tyglar, till våren. Om jag sätter ut koner och fokuserar på att runda dem så hjälper jag tankarna på traven. Det kommer att bli jättebra! 

Stallägaren Lasse sågade stockar med motorsåg och sedan klöv dem i en vedklyv, bara 50 meter från ridbanan, när vi red. Så just när den här bilden nedan, togs så klöv han för fullt i vedklyven. Från början kändes det omöjligt att genomföra något vettigt alls. Varför skulle min unghäst, som inte ännu fyllt fyra, fokusera på mig när en motorsåg går utanför hagen? Men det gjorde han. 


Ares är verkligen min drömhäst. Jag älskar allt med honom! Jag kan se att han kan ha tendenser att vara lite "bestämd" ibland när jag rider honom men det får mig mest att le och slappna av. 
"Är det du eller jag som bestämmer?" kan Ares fråga genom att testa gå åt ett annat håll än vad jag styr honom. 
"Det är jag." svarar jag och styr tillbaka honom. 
"Säkert? Du är ju mycket mindre och svagare." säger Ares och stretar lite till. 
"Helt. Säkert." svarar jag leende, och plockar bestämt tillbaka honom.
"Okeeej då." suckar Ares. 

Och då slappnar jag faktiskt av lite mer. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet