Böjning, ställning och manvård


Jag har börjat jobba lite mer med tygelkontakt och då även böjning och ställning. Det blir ganska mycket för Ares så vi får se om han accepterar det eller om jag får backa och förenkla övningen. Som det känns nu så accepterar han det efter en stunds förvirring. Men jag har ett litet program då jag först rider honom i en fyrkant och egentligen bara tar en mjuk kontakt med hans mun och svänger försiktigt och använder min vikt. Så han värmer upp så. Jag rider honom sedan i en stor och mjuk 8-formation mellan två koner.

Efter det så går jag på en liten volt runt Jonatan och då ber jag Ares ta stöd på ytter tygel och böja sig lite inåt, att forma sig efter inre skänkel. Då säger han först "Vad i helvete?" och sedan provar han lite olika metoder och plötsligt sänker han sig och blir följsam och då får han ett ljudligt "BRA!" och smicker och beröm. Han lutar sig gärna inåt i vänster varv så jag jobbar lite mer där, men det känns som att han förstår efter en stund, och blir väldigt mjuk och följsam. Vi får se hur det blir om jag upprepar övningen lite till. 

Men det som känns lite överraskande bra är att jag börjat intressera mig för manvård igen. Ett av de första sakerna jag gjorde med Ares när jag köpte honom var att klippa av honom manen, och det gjorde jag i oktober 2022. Därför att jag inte orkade med manvård. Och det kändes som att just det här med att pyssla med man och svans var min och Galishimos grej. Det kändes inte intressant att göra på en ny häst. Bara att klippa av allt på en gång. Sådärja. 




Men sedan har jag bara struntat i manen, och upptäckte nu på våren att den faktiskt blivit lång och fin. Jag har ju inte klippt den på 18 månader! Så helt plötsligt har jag börjat fläta den. Som med Galishimo. Och innan jag visste ordet av det själv så började jag pyssla med svansen överdrivet också, spraya med Galishimos gamla manvårdssprayer så Ares luktade som en liten bodyshop-butik i hela stallet. Borsta och dra fingrarna genom manen och svansen tills den blev alldeles mjuk och glansig , fläta och pyssla. Och jag kände plötsligt att jag saknat det. Att det är mysigt. 

Jag har inte saknat det alls på två år, 

men nu står jag här igen, alltså. 

Och känner att jag börjar bli mig själv. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet