Vad är en svullnad?

Vi har vita blodkroppar som kallas storätare, eller mer vetenskapligt "makrofager". de lullar omkring i blodomloppet tillsammans med en massa andra ämnen. Deras uppgift är att äta främmande celler och bakterier. De söker upp skadad vävnad, sliter loss den och äter upp allt som inte är friskt. När Storätarna stöter på ett omfattande renoveringsarbete vid en skada så skapar de cytokiner. Cytokinerna blir vakter som ser till att släppa in fler storätare och stoppa upp blodflödet så storätarna inte spolas vidare av blodomloppet. Typ som poliser som spärrar av ett område och bara släpper in dom som ska vara där. Och då blir det väldigt svullet när hela hopen storätare stannar kvar kring skadan, omringad av cytokiner, och äter loss den skadade vävnaden.

Det är det som är själva ballongen i Galishimos knä: Ett julbord för storätare, med cytokiner som står vid dörrarna och bara släpper in VIP-gästerna.

Sedan ger sig inte svullnaden förrän storätarna ätit upp allt som är skadat. När allt som är skadat är uppätet och alla bakterier är uppätna så kan man betrakta skadan som rengjord. Storätarna slutar producera grindvakter och genomströmningen öppnas igen, svullnaden går ned. Storätarna producerar då i stället ett insulinliknande ämne (IGF) som skapar tillväxt och muskelförnyelse. Då kommer reparationscellerna (satellitceller) och ersätter den bortätna vävnaden med ny vävnad, i en väldans fart. 

Det har även kommit en mängd nya studier som pekar på att antiinflammatoriska läkemedel som hämmar svullnad, också försenar läkningsprocessen. Plockar man bort storätarna så blir skadan inte lika effektivt uppäten, rengjord, och det kommer heller inte lika många reparationsceller. Allt stannar liksom upp. Och när allt stannar upp får man ju mindre svullnad, mindre smärta, och känner sig bättre.

Så, det finns alltså forskning som pekar på att svullnader kan vara viktiga. Det har till och med visat sig att antiinflammatoriska läkemedel lindrar smärta tillfälligt, men försämrar den långsiktiga läkningen. Det omkullkastar förståss allt vi lärt oss om svullnader och inflammationer så det lär säkert dyka upp fler studier på detta längre fram...

Men det är en tröst i alla fall, att Galishimo inte bara är "skadad". Han är under full reparation. Just i skrivande stund gnager en massa storätare på skadan i kroppen så allt ska vara rent och snyggt inför reparationen. Det är bara att hålla tummarna att processen löper på snyggt och stabilt så jag slipper ringa en veterinär.

Kommentarer

  1. Bästa förklaringen av vad svullnad egentligen är jag någonsin läst! Tack för den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du hittade inlägget och uppskattade det! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback