Fortsatt traktorträning

 


Jag var på mitt tredje tillfälle att köra traktor hemma på Jonatans gård i helgen. Det är ju mycket snö nu så det passar för mig att träna på att manövrera skopan, ploga små vägar, och göra små högar här och var. Hans fält ser lite roligt och ostrukturerat skottat just nu. Jag undrar om grannarna tror att han tappat förståndet. 

Det är nyttigt att lära sig något nytt, jag inser hur svårt det är att få in något från den logiska delen av hjärnan till det praktiska och avspända muskelminnet. Det krävs massor av repetition. 

Ofta måste jag titta på spaken för att se hur jag höjer, sänker, vinklar upp och vinklar ned skopan. Trots att jag gjort det massor av gånger nu när jag tränat, så är det svårt att få det till muskelminnet. Ibland försöker jag slappna av och inte titta på spakens symboler men då blir det lika gärna fel och jag måste korrigera rörelsen. Trots att systemet är ganska logiskt. 

Jag undrar om det är så här det kan kännas för Ares nu när han rids in. Ett tryck i mungipan betyder att benen ska stanna. Det måste han räkna ut med huvudet i början, och och då dröjer det lite. Ibland kanske han försöker gissa, och gissar fel, precis som när jag kör traktor. Ett tryck på magen betyder att hans ben ska gå framåt. Det är lika logiskt som att spakens tryck mot höger ska vinkla ned skopan.

Jag får tänka. Och tänka... Och tänka... 

Jonatan är dock den bästa coachen att träna med. Han sitter tyst bredvid mig och lägger armen om mig, och säger att det går bra. Det är jag som står för uttryck som "Hoppsan!" och "OJ!" och "Nämen!" när det inte blir som tänkt och ofta vänder jag mig mot honom och frågar "Vad gör jag nu?". Oftast ser han bara road ut och svarar något i stil med "Fortsätt bara, det går bra Det är ingen fara." och så får jag kämpa vidare. Ofta säger han att jag tycker att jag är bra, att jag kör lugnt, och att det är kul att jag engagerar mig. 

Så det är bara att fortsätta träna! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet