Feedback på träningsvideo

 

Jag hade beställt 20 minuters feedback på videon jag skickade på mig och Ares (se förra inlägget) men fick 40 minuter, vilket jag gladeligen betalade mer för. Jag fick väldigt bra feedback och är mycket nöjd. Här är några anteckningar från den. 

  • Ha med mig spöet oftare som en naturlig del av träningen så han är trygg med det.
  • Mjukt röra med spöet över hela kroppen på honom.
  • ”Parkera” honom på en ny och konstig plats
  • Se till att ha tyglarna över huvudet på honom så att det snabbt går att ta kontrollen om han går iväg.
  • Fortsätta öva på den mjuka ”varsågod-sitsen” med låga mjuka händer framåt
  • Tappa beröring med bättre timing och frekvens för att få snabbare respons. Med tappningar så menade vi att man "duttar" med spöet för att efterfråga respons. I detta fall duttas spöet vid skänkel-läget bakom sadelgjorden, och vid detta fall så handlar responsen om att hästen ska gå framåt. Detta pratade vi ganska detaljerat om. Att tappa mjukt med frekvensen "tre tapp på fyra sekunder" är en bra frekvens där hästen hinner reagera för varje tapp. Jag tappar tyvärr snabbare. Kanske snarare två tapp på en sekund. Jag liksom kittlar på med min tappningar, det ger inte samma möjlighet för hästen att reagera, så jag måste nästan tappa hälften så snabbt. Jag kan dock öka frekvens om han inte lyssnar på de första tappningarna, men från början är det i takten 3 tappningar på fyra sekunder. Helst ska ha reagera senast på andra tappet. Det är ett tecken på att han förstått signalen och inte behöver fundera på vad den betyder först.
  • Driv inte med hälen utan bara med underbenet, hälen kommer jag att behöva senare i utbildningen. 
  • Jag satt på fel sittben på videon i vänster varv och det hjälper inte honom att hålla sig ute på spåret (pinsam miss av mig där!) men förutom att jag behöver sitta i rätt takt så kan jag vända bålen lite utåt och kräva små sekvenser av att han ska gå ut på spåret. Anna delade min uppfattning om att det är okej att falla in ibland och att jag inte ska kräva perfektion på en rund volt ännu. Det viktigaste är att jag ger en hjälp utåt då och då, och att han svarar på den. Jag kan även leda honom från marken i vänster varv och ge honom en tygelhjälp utåt då och då, viktigt att jag ger hjälpen precis när han ska lyfta inner ben och inte när han är mitt i ett steg och inte kan svara upp. Men lite i taget kommer att ge underverk!

  • Anna tyckte även att jag tänkte sunt med Ares på många plan och det var kul att höra! Så nu ska jag fortsätta blogga om träning och framsteg!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet