Gas, broms och sväng

Äntligen är det lite stabilare underlag ute och jag kände mig redo att rida lite mer igen. Vi tränade på basövningar och det är mer utmanande än vad man kan tro. Vi tränar alltså gas, broms och sväng. Ska man träna och finlira gas, broms och sväng så tycker jag att det svåraste är att sänka övriga förväntningar och hjälpa hästen att få så lite övriga signaler som möjligt.


Exempelvis måste ju Ares få ha huvudet vart han vill, och han får gå allt från grisetrav till travar-trav för det handlar inte om att se fin ut, det handlar om att en dutt på hälen ska betyda lagom mycket gas och att en förhållning av tyglarna och sitsen ska betyda lagom mycket broms, varken någon hastig tvärbroms eller som att försöka bromsa ett godståg. Och att svängande tyglar ska kalibreras till en lagom servostyrning som varken blir för snäv eller för tung. Så om han väljer att gå utåtställd en stund med huvudet som en giraff så är det helt okej, om han gjorde en jättefin ökning på en liten hjälp, och det märktes att det var det han var fokuserad på. 


Men visst fick jag lite härlig "Galishimo"-känsla med Ares på slutet. Jag börjar känna att Ares respons på hjälperna liknar Galishimos. Och det vill jag ju verkligen ha. Särskilt framåtbjudningen och att det blir allt mer "åka" för mig, och han blir allt ivrigare på att gasa på små hjälper. Precis som jag vill ha det! Minusgraderna hjälper ju till så det är inget annat än ett perfekt läge att njuta och berömma för den fina gasen. Bromsen går också lättare och lättare. Han går redan nu mycket på min sits. 



Och sadeln är ju bara kanon! Jag kortade stigbyglarna lite extra för att ha möjlighet att resa mig i sadeln om Ares skulle "poppa" av köldnäppen och ridningen, men trots för korta läder så hamnar jag i en lodrät och balanserad sists. Sadeln är fortfarande värd varenda krona. Och inte busade Ares i kylan heller. Han var helt fokuserad på sina uppdrag. Gas, broms och sväng. 

Precis som det ska vara! 


Och inte har jag glömt Galishimos plötsliga "popp" när det var kyligt ute. Här är han sex år, år 2015,  och vill hem. Älskade lilla häst, vad du lärde mig mycket. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet