Operant inlärning och trenden med positiv förstärkning

 


Positiv förstärkning
Att belöna hästen genom att exempelvis klia, gosa, ge godis, ge närhet, ge uppmärksamhet.

Negativ bestraffning
Att ta bort belöningen  och stänga godisfickan om hästen exempelvis börjar skrapa med hoven, tigga, buffa, nafsa, leta i fickor osv.

Positiv bestraffning
Att dra i grimskaftet när ni ska gå framåt (även om du drar mjukt). Att rycka upp hästens huvud när den dyker ned för att äta gräs (även om du rycker så mjukt du kan). Att putta hästen tillbaka om den kommer för nära dig. Att flytta den åt sidan med hjälp av tryck med handflatan när du ska rykta den. Att trycka hästen framåt med skänkeln när du rider. Att dra i vänster tygel för att svänga vänster, men även att lägga tygeln mot hästens yttre sida för att den ska svänga vänster eller att bara sitta mer på ena sittbenet för att få den att svänga. Helt enkelt olika former av tryck som tillförs för att få en häst att byta ett beteende, i detta fall att sluta gå rakt fram och svänga i stället. 

Negativ förstärkning
Att lätta på grimskaftet när hästen följer dig. Att lätta på trycket när hästen höjt huvudet från grästuvan. Att sluta putta hästen efter att den flyttat sig åt sidan när du ryktar den. Att sluta skänkla när hästen höjt tempot. Att ge efter på tygeltaget när hästen svängt åt vänster. Att kliva av och lätta på sadelgjorden när hästen gjort ett bra jobb. Att låta hästen få en paus mitt under ridpasset och låta den kontemplera en stund.

Utsläckning
Att ignorera ett beteende hos hästen och hoppas beteendet upphör. Exempelvis ignorera om den bankar med hoven mot en boxdörr. Att lära hästen att acceptera sadel och att den inte sa agera för att komma undan den. Att lära hästen att acceptera en ryttare på ryggen och att den inte ska kasta av ryttaren. 

Det är svårt att enbart positivt förstärka
Även om man i efterhand tillför en positiv förstärkning, exempelvis en godis, när hästen har utfört ett önskat beteende som följd av en negativ förstärkning, så har man fortfarande använt sig av en negativ förstärkning. Exempelvis om man kliver av och lättar på sadelgjorden så har man fortfarande utfört en negativ förstärkning även om hästen får en godisbit efteråt. Då har man använt sig av både negativ förstärkning och positiv förstärkning.

Om man svänger vänster med tryck från tygeln och hästen får lite klapp och gos för att den svängde fint åt vänster så har man fortfarande använt sig av positiv bestraffning (tygeln) OCH positiv förstärkning (gos). Har du släppt tygeln efter svängen när du började gosa hästen, så har du även tillfört negativ förstärkning (upphört med tygeltaget). 

Jag använder mig en hel del av både positiv bestraffning och negativ förstärkning. Dvs jag både tillför och tar medvetet bort ett tryck för att guida hästen rätt. Jag kan också våga påstå att många som har en ridhäst och säger att de enbart använder sig av positiv förstärkning sällan gör det. För någon gång behöver sadelgjorden lättas, och om de gör det medvetet eller inte, och vilken timing de har på när det där dags att sitta av, är upp till dem. 


Orden kan förvirra
Tyvärr låter ”negativ förstärkning” inte lika publikvänligt som ”positiv förstärkning”, men verkligheten är att de flesta komponenter av operant inlärning finns med när man hanterar hästar.  

Är man inte insatt så tror man att positiv bestraffning handlar om slag och respektlöshet, men det är även trycket i nacken bakom hästens öron när du tar ett mjukt tag i grimskaftet för att leda den ur hagen. Det ger ett tryck som inte gör ont men som hästen troligen vill bli av med, och det gör den ofta genom att sänka huvudet och följa med dig. Har man någon gång gått med en unghäst som inte är van att bli ledd så berättar ofta unghästen tydligt för dig att det tillkommit ett tryck bakom öronen som den inte förstår betydelsen av.

  • Med begreppet "negativ" så menas att något tas bort. Inte att det är en inställning eller attityd, som det populärt används idag. Det kan vara både något behagligt eller något obehagligt som tas bort.
  • Begreppet "positiv" används i betydelsen att något tillförs. Det som tillfört kan vara både obehagligt eller behagligt. 
  • Begreppet "förstärkning" betyder att man vill upprepa beteendet. Exempelvis få hästen att svänga vänster varje gång man ger den ett kommando för det. Hur förstärkningen går till beror på om man vill göra det genom att tillföra eller ta bort något. Exempelvis tillföra ett tryck i tygeln eller kasta en morot åt vänster.
  • Begreppet "bestraffning" betyder att man vill att beteendet ska upphöra eller ändras om. Exempelvis få hästen att sluta bitas. Hur beteendet ska upphöra, eller ändras om, beror på hur man vill tillföra eller ta bort något. 


De flesta delar i den operanta inlärningen behövs
Hur tråkigt det än låter med ”positiv bestraffning” och ”negativ förstärkning” så hjälper även detta hästarna att bli bättre kompisar till oss. Precis som hästar själva använder sig av tryck för att kommunicera med varandra. Tänk igenom hur du hanterar din häst och om du själv kan göra något annorlunda om du vill förstärka ett beteende. Det är så mycket man gör, och inte gör, som påverkar! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet