Perspektiv

Idag råkade jag rida på ridbanan när två andra tjejer gjort upp en liten hoppbana. Galishimo blev lite spänd. Vi avbröt vår träning och Galishimo fick titta storögt på de stora hästarna när de tjusigt seglade över sina hinder. Galishimo stirrade. Sedan lämnade de tjusiga hästarna ridbanan och vi blev ensamma. Galishimo blev ännu mer spänd. Jag red jag runt lite planlöst i avvaktan på att tjejerna skulle komma tillbaka och plocka bort hindrena. Även detta var väldigt spännande. Det bullrade i bomhuset och bommar lyftes iväg. Detta var mystiskt. Allt var spännande men inte överväldigande. Jag fick vara lite vaksam på honom och försöka ge honom långa tyglar och rida lite långsamt och lugnt bara.

Sedan kunde vi äntligen mata på med våra tempoväxlingar i galoppen och en lite mer kraftfull trav, och det var rena himmelriket. Han blir bara bättre och bättre och skjuter ifrån ordentligt nu när jag ökar galoppen. Jag blev väldigt stolt över honom. Nu är det slutfjantat på volten i avspänt tempo, nu går han blåsa liv i, utan att han blir övertänd! Jag uppskattar verkligen denna nya fas då jag kan uppbåda lite mer fart och power, utan att han blir stressad eller börjar springa okontrollerat!



Efter detta fick jag provrida Anettes häst Gem, som bara är fyra år. Jag som aldrig skulle sätta mig upp på en unghäst igen. Men plötsligt slank man upp på den lilla ponnyn och jag åkte runt en liten stund, bara. Vilken fin liten häst! Så otroligt olik Galishimo hon var! Hon hade en lugn och jämn energi. Ingen tittighet utan bara en jämn positiv vilja att röra på sig och arbeta. Sedan har jag ju hört att även hon protesterat i vissa faser i inridningen, så hon har ju krävt sin ryttare, men grundenergin verkade ändå väldigt balanserad. Samtidigt som jag fascinerades över hur enkel och stabil hon var så kunde jag inte låta bli att sätta det i perspektiv med min egen. Hur hade livet varit om jag haft en unghäst med samma mentalitet som Gem? Vilket oförskämt bra självförtroende man hade haft! 

Och förmodligen hade jag stirrat helt oförstående på ryttare som ängsligt avbryter sina ridpass bara för att några andra tjejer glider över hinder på ridbanan...




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet