Ägglossning

Galishimo har blivit väldigt irriterad i munnen. Han tjafsar med bettet och slår med svansen. Jag avbröt ridpasset igår och undrade lite förvånat vad det kunde vara som störde honom. Satt sadeln fel? Är det väderomslaget? Har jag tränat honom fel?

En stalltjej kom med svaret när hon satte ut en länk. Styngfluga. Ett nytt ord. En ny parasit. Det är en liten flygande rackare som sprutar ägg på hästars framben och när hästarna kliar sig med munnen på frambenen så lossnar äggen och åker in i hästens mun. Där händer något så äckligt som att de kläcks och små larver gräver sig ned i tungan och i tandköttet och orsakar inflammationer. Där håller de på och härjar i fyra veckor innan de övervintrar i hästens hals. Jätteäckligt men många hästar är tydligen oberörda. Andra är inte oberörda. Som Galishimo.

Med andan i halsen så kastade jag mig till stallet och -mycket riktigt- massor av ägg, enligt skolboken, låg klistrade mot Galishimos framben. Små gula prickar som jag misstagit för pollenfrön.

Så kvällen har ägnats åt att lossa de kletiga små äggen från Galishimos ben. Så inte fler ägg åker in i munnen på honom.

En variant av ägglossning, kan man kalla det, om man vill försöka vara rolig mitt i eländet.

Gula pyttesmå ägg på Galishimos framknä... 
Tur att han är mörk i pälsen, så man ser dem!

.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback