Framgång - Det börjar med acceptans

När jag skriver att det går bra med Galishimo så har jag insett att jag verkligen vidgat begreppet för vad som är "bra". Galishimo är fortfarande den han är. Han är ett osäkert arabiskt fullblod som inte fått sådär jättemycket erfarenheter ännu. Jag är en lite mentalt låst ryttare som har svårt att "rocka loss" och "leka mig ut ur komfortzonen".

Vår kombination är väl inte så bra - om man inte accepterar dem!

Om jag däremot accepterar den han är, och accepterar den jag är, så ser jag lättare framgångar och respekterar våra utmaningar på ett helt annat sätt. Ett exempel är ju att rida i mörkret. Det kändes helt omöjligt. Jag var livrädd. Galishimo var också orolig. Första gången red jag inte många minuter. Andra gången några till minuter. Sedan fick jag mig ut i 20 minuter och var så stolt så jag höll på att spricka.

Det är kanske inte så stora framsteg  - om det inte handlade om just mig, och just Galishimo - vår kombination.




Nu råkar ridning i mörkret faktiskt vara stora framsteg. När jag tar ett djupt andetag, inser mig själv och mina begränsningar, accepterar min häst och hans begränsningar- det är då det roliga börjar. Om man verkligen vill och orkar se vart vi befinner oss.

I söndags red jag ute men både jag och Galishimo blev besvärade av alldeles för många störningsmoment. Vi mötte sammanlagt tre hästar som skulle åt ett annat håll och Galishimo kände sig otrygg med att inte få följa "med flocken". Han spände sig och tittade oroligt över hästrumporna när de red iväg. Ett glatt sällskap med barn grillade i närheten och all grillrök blåste på Galishimo och gjorde honom ännu mer orolig. Han stirrade som hypnotiserad på eldlågorna. Skotrar körde på fältet och hundar skällde. Allt detta inom förloppet av fem minuter. Så jag satte mig av och tömkörde honom i stället. Nöjd över att det inte hände någon olycka.Nöjd över att vi ändå hanterade så många störningsmoment som vi gjorde dessa fem minutrar. Nöjd över att se Galishimo få springa av sig ordentligt på tömmen och till slut bli avslappnad och tillfreds över alla störningsmoment.

På slutet vandrade han bara någon meter förbi grillplatsen och barnet och kastade knappt en blick på elden.

Det var en stor framgång för oss. 
Utifrån den han är. 
Och utifrån den jag är. 
Det börjar med acceptans. 





.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet