En helt annan häst





Galishimo har slutat springa runt i panik, utan vett och sans, på utebanan nu. I stället har han börjat Skritta och Titta. Eller Stanna och Titta.

Det är ett enormt stort framsteg egentligen. Det betyder att han känner sig tryggare och inte längre är rädd. Han exploderar inte alls och det gör ju att hanteringen just nu känns väldigt säker. Jag vågar till och med rida honom själv när vi är utomhus, om än vi inte drar på några långturer utan håller oss på banan.

Nu är han bara lite OSÄKER. Hans adrenalinstinna Panik har förvandlats till Osäkerhet.

Så han Skrittar. Och tittar.

Och stannar.

Och kikar.

Och stannar igen.

Jag försöker få honom att trava.
"Nä. Vänta. Jag tror jag såg en grej." svarar han. Och stannar. Och kikar.

HAN verkar tro att han är duktig! Han tror troligen att han tar ANSVAR över att ridturen med mig blir säker. Men herregud vad långsamt det går. Herre. Gud. Vad långsamt det går. Min dynamitponny.
"Nu såg jag nåt! Nu saktar vi av till skritt! Måste kolla!" säger han. Och stannar. Och kikar. Med mig vilt hamrande med fötterna mot hans mage. Troligen såg han på en fjäril. Eller flaggstången som vajade nu på nationaldagen. Den tittade han på.

Och han kikar. Och kikar.

"Det är lugnt! Allt klart! Check!" säger han sedan och kan gå med på att trava. Tills han hittar en konstig sten. Som inte var där förut.

Han verkar mest dra en suck och ha överseende med att matte hamrar vilt med fötterna på magen och svär åt honom. Viktigast för honom just nu är tydligen att ta ansvar. Göra en grundlig rekognition av terrängen. Och ta det lugnt.

Till och med de kritiska lägena där jag sitter upp i sadeln har blivit helt annorlunda. På bara några dagar. Han står mycket lugnt och stadigt när jag sätter mig upp. Sedan ser han ut att säga:
"Sitter du bra?" och sedan vänder han sig om och nosar på min ena fot.
"Är den där den ska?" sedan vänder han sig om och nosar på nästa fot:
"Är den på plats?" och sedan står han och tittar sig omkring.
"Det ser lugnt ut! Ser inget rovdjur någonstans!" innan han börjar skritta vidare. I skritt. Trav är inte att tänka på.

Det känns som en helt annan häst. En HELT annan häst. Hoppas bara att jag får igång honom att trava lite mer, bara. Ingen häst blir tränad av att att hålla utkik...

.

Kommentarer

  1. En liiten kommentar bara: det stavas "egentligen", inte "igentligen".

    SvaraRadera
  2. Det beror ju på vem det är som stavar. ;) Nä jag ska rätta till..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback