Att bli en bättre hästmänniska

 


Äntligen är jag friskare och jag fortsätter ivrigt med ledövningarna med Ares. Vi kör aldrig fast, han är alltid med på noterna, och jag är så otroligt nöjd över det. Ofta tänker jag att Ares är så mycket enklare än Galishimo, och det är han ju absolut på ett sätt, men handen på hjärtat; inte fick Galishimo en dyr kapson med metallstång och genomtänkta ledövningar när han var fyra år. Det fick han ju inte. Inte heller fick han så här mycket beröm och så här många mentala pauser. Det lärde jag mig ju med tiden, tillsammans med Galishimo. Jag lärde mig i vilken takt och tempo man ställer nya frågor och hur mycket man vilar mentalt mellan upprepningarna. Det lärde Galishimo mig.  

Jag har ju förändrats till det bättre, trots att jag fortfarande inte tycker jag var dålig från början. Jag har inte lika bråttom upp på hästryggen, jag försöker inte bevisa saker för andra på samma sätt. Jag kommunicerar bättre och är mer kroppsmedveten, som det blir för oss alla när vi är intresserade av hästar i många år. 

Så samtidigt som jag fick en bra och trevlig ponny, så fick ju även Ares fått en bättre version av människa än vad Galishimo fick. Jag har ju också fått lite bättre ekonomi med åren och behöver inte spara länge, om jag behöver köpa något till honom. Som sadeln jag köpte, Ares sadel är dyrare än vad någon av Galishimos sadlar någonsin varit. Eller hästtransporten. Jag sparade i flera år innan Galishimo fick den fallfärdiga gamla transporten jag ständigt behövde renovera. Nu har jag i stället en stabil Humbaur som är rymlig och tyst och säker. Ares vet inget annat. Såklart det blir bättre med lastträning och transportering nu. 

Det är ju lite sorgligt, men ett av prisen på att bli äldre och utvecklas, är ju vetskapen om att man hade kunnat vara ännu bättre för sin tidigare häst. Men kärleken till djuren är ju densamma. Den har inte förändrats. Och det Galishimo och Ares har gemensamt är att de alltid kommer glatt i hagen så fort de sett mig.

 Jag har varit något positivt för dem, oavsett min kompetens, ekonomi, kunskap och okunskap. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet