Öka vokabuläret i longeringen!

Galishimo, må hans vackra lilla själ vila i frid, gick ju inte rida alla gånger, om han var spänd, så jag fick ju ofta longera honom. Och han blev verkligen superfin att longera som äldre! Jag lärde mig mer och mer hela tiden. Efter många år blev longeringen ett väldigt fint komplement till ridningen, och något jag blev tacksam över att jag kunde utöva, som stärkte honom. Jag lärde mig flera olika övningar och varianter som gav väldigt bra effekt på ridningen också. Exempelvis en bärig galopp på liten volt. 

Från början så hade jag mest ord för gas och broms. Det vill säga både klick och smack för "framåt" och "Ptro" för att bromsa eller stanna. Sedan så lärde jag in nya ljud med Galishimo för att vara mer specifik med vad jag ville att han skulle göra. Det kändes lite löjligt att träna in nya ljud med Galishimo, men utdelningen kom ganska snabbt. Man kan kort säga att vårt vokabulär var följande: 




Skritt: Klick klick (med tungan) 
Bjud mer framåt men behåll gångarten: Gå på! 
Trava: Psst! 
Håll takten, oavsett gångart: Kom, kom, kom, kom! 
Växla ned en gångart (både från trav till skritt och från galopp till trav): Hoow 
Galopp: Galopp!
Halt (från vilken gångart som helst): Ptro!

Jag har faktiskt undvikit smackande för i de flesta fall har jag varit i ridhus och på ridbanor med andra ekipage, och eftersom smackning är ett vanligt ljud som andra använder inom hörhåll på sina hästar, så försökte jag få Galishimo att bortse från det. Han ska inte bli stressad och öka för att någon annan försöker smacka på sin häst. Likaså behöver inte någon annan häst bli stressad för att jag smackar på min häst, om det skulle vara så. Så jag tog det lite ovanligare "Psst!" ljudet, som oftare förekommer i körning, för att få hästen till trav. 

Och dessutom tjatar jag aldrig eller byter ljud om hästen inte lyssnar. Jag skulle exempelvis aldrig börja med att klicka och sedan höja ljudet och smacka om hästen inte går framåt. Jag säger ordet en gång och lyssnar den inte så blir den korrigerad med lina eller spö. Den har en, max två chanser att svara. Det är inte en förhandling och hästen är inte en förhandlare. Det är en lek och jag är lekledaren. Punkt. 

Sedan lärde jag mig att med min kropp att öka och minska volten, bogkontrolll, att gå runt mer, och göra longeringen lite mer spännande. Och att givetvis longera kort tid, med kvalitet. 

Det tog ju några år att hitta nya ord med Galishimo, för det finns ju ingen riktig longerings-guru att följa på youtube, direkt. Jag kom på lite saker allt eftersom. 

Med Ares går det hela löjligt snabbt. Jag har redan vokabuläret och tänker inte på att jag använder det. Från början var jag noggrann med att bara använda ljuden för skritt, trav, växla ned, och halt. Men utan att jag tänker på det så kom ju det andra med. Ljuden för "håll takten" och "bjud mer framåt" kom undermedvetet eftersom jag redan hade de ljuden. 

Och så snabbt Ares snappat upp det! Jag blir förvånad själv! Han kan mycket nu! 

Underlaget är för dåligt, och han är själv kanske lite för svag, för att vi ska träna in galopp på volt ännu, men det kommer till våren. Annars reagerar han väldigt ofta rätt på alla ljud jag ger honom. Jag måste förstås ta hänsyn då till hans ålder och att han förstås utsätts för sadel och annat nytt också som kan ta upp hans fokus. Men han är verkligen jätteduktig. 

Sedan vill jag vara tydlig med att Ares verkligen inte longeras länge. Jag kan tänka mig att han longeras ca sex varv i trav åt vardera håll per pass. Med en paus för kliande och gos när man byter håll. Det är alltså korta, korta, pass och inget nötande alls. Longeringen används inte som motion ännu utan bara som lydnadsträning och träning på uppmärksamhet. Men jäklar i min låda mer tid behöver han inte för att lära sig. 

Det kommer bli jätteroligt att börja lägga in galopp så småningom! Och jag känner mig ganska trygg med att börja rida in honom längre fram, nu när han redan förstår så mycket. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet