Höstens galopp-program

Jag hade en lite tuff tisdag igår. Det var högt tempo på jobbet och annat som tog energi. Jag kom iväg lite sent till stallet och det kändes kallt och ruggigt ute, med begynnande regn och lite kalla vindar. Jag hade alldeles för tunna ridbyxor och det kändes som vinden blåste rätt igenom dem. Energin var inte riktigt på topp, men det kändes viktigt att åtminstone röra lite på Galishimo och checka av att han mår bra i kropp och knopp. 

Det är så skönt att slå på lite mjuk musik i högtalarna och börja mjuka upp honom i ridhuset. Galoppen blir stabilare och trots att han slängde sig åt sidan och skyggade för väggen ett par gånger så kände jag ändå att han var lugn i grunden och att jag inte skulle hänga löst i sadeln. Jag behöver inte samla energi för att mentalt "orka" galoppera med honom längre. 

Jag har ett lite lättare program nu med honom då jag först galopperar flera varv i galopp på ganska lösa tyglar, åt båda hållen, och låter honom få gå i lite mer fri form utan krav. Jag fokuserar bara på att följa med fint i sadeln och introducera honom för väggarna, och ser till att han kan nyttja hela ridhuset i galopp utan att bromsa upp sig eller vilja skygga. Jag övar också på att mjukna i högerhanden och inte blir för dominant där. Galishimo får mycket beröm och pepp. 

Sedan skrittar vi på lösa tyglar och pratar lite med varandra (jag och Galishimo då) och lyssnar på musik och jag ser till att han sträcker ut och tycker det hela är trevligt. 

Efter detta börjar jag samla honom lite mer i galoppen och väljer ut ett hörn där jag vänder upp på kvartslinjen och flyttar ut honom i skänkelvikning mot väggen vilket jag tycker han gör jättefint, typ ungefär som på denna bild.


Sedan så gör jag tvärtom och flyttar honom in mot ridbanans mitt, jag rider en vanlig hörnpassering i galopp och flyttar sedan in honom mot kvartslinjen i en skänkelvikning. Den övningen är ganska ny och jag kräver väl tre eller fyra galoppsteg in mot kvartslinjen och inte särskilt mycket tvärning innan jag avbryter flyttningen, rider fram i galoppen, och berömmer. Jag hittade tyvärr ingen bra bild på det på nätet. 

I vänstervarvets galopp så känns han sjukt balanserad och proffsig när han flyttar in mot kvartslinjen, de få steg han gör, och jag känner verkligen att vi kan göra det avspänt och samlat. I högervarvets galopp så blir han lite flackare, lägre och går gärna med bogen först men så länge han hittar bakbenen någorlunda i flyttningen så får han beröm. Jag korrigerar inte allt utan vill bara att han ska få självförtroende och svara för skänkeln.


Sedan skrittar vi och jag fjäskar för honom. 

Efter detta så fortsätter vi galoppera i en åtta då jag bryter av till trav och byter galopp varje gång vi hamnar på mitten av åttan och byter varv. Ju fler gånger han gör det ju lugnare blir han i övningen och vi kan fila på denna övning hur länge som helst, känns det som. Vi börjar med ungefär tio travsteg innan bytet och på slutet så gör vi ungefär tre eller fyra travsteg innan bytet. Just nu tippar han inåt i galoppen i båda varven, jag tror han brukar vara lite trött vid det laget. Då driver jag på honom lite och kräver lite stuns tills jag märker att han har egen bjudning och sedan avbryter jag och skrittar av. 

Inte så mycket konstigheter alltså. Lite flyttningar åt båda hållen och enkla byten och runda cirklar och sedan är vi klara. 

Tisdagen kändes inte lika tuff efter att jag suttit av och berömt honom. 

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet