Lite för nära naturen

I söndags blev det lite spännande. Galishimo frös fast och stirrade mot skogen när jag tömkörde honom, det är inget ovanligt att han stannar upp och fryser när han är osäker, och det kan absolut hända flera gånger om han har en riktigt dålig dag. Så jag reagerade inte så mycket, förutom att jag tänkte att det är söndag och att jag inte orkar "driva honom ur det" utan att han får stå och tomglo tills han lessnar. Vi har ingen tid att passa. Framåt kommer vi att komma ändå. Galishimo fortsatte att glo mot skogen. 

"Den där bruna stenen ser ju nästan ut som ett djur om man inte visste bättre..." tänkte jag och tittade på stenen vid vägen. 

"Eller är det en sten? Är den inte lite hög..?" hann jag tänka just efter att jag såg ett öra flaxa alldeles vid stenen. Sedan såg jag att stenen hade päls. Bara 20 meter från oss.

Och jovisst. Stenen var en älg. En fjolårskalv. Som stod läskigt nära bredvid oss och alldeles stilla. Och just när mitt hjärta började rusa nervöst så klev den fram i ljuset, mot oss, och tittade nyfiket på oss. Galishimo stirrade förstenat tillbaka. 

"Nämen nu är du alldeles för nära!" ropade jag bestämt till älgen och försökte låta lugn och bestämd så jag inte skulle skrämma Galishimo. Älgen tittade nyfiket på mig utan minsta ansats att flytta på sig. 
"Schas på dig! Gå härifrån! In i skogen med dig!" sade jag bestämt åt älgen samtidigt som pulsen rusade. 

Älgen tittade nyfiket på oss och viftade med örat. 

"Men jag orkar inte..." tänkte jag och kände pulsen fortsätta rusa.  
"Den måste ju räkna ut själv att den ska in i skogen... förr eller senare" tänkte jag. Så där stod vi. Alla tre. Och väntade ut varandra. 

...Tills älgen vände in i skogen igen. 

Och samtidigt som jag hörde ljudet av kvistar som bröts under älgens steg så hörde jag genast ljudet av kvistar brytas och ris rassla alldeles bredvid oss fast lite bakom oss. Det var två älgar. En som vi aldrig såg och anade. Som stod precis lika nära. Som bara hördes. 

Galishimo stod som ett ljus. Långt efter att älgarna försvunnit. 

"Bästa lilla vän!" log jag och klappade Galishimo länge, och smekte honom över manken, och jag fortsatte: 

"Goa lilla lydiga hästvän!" 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet