Galopp på volt


 Galishimo har gått på halvfart i två veckor och mestadels ridits varannan dag, under tiden jag renoverade. Jag har ridit mycket i galopp och gjort en volt i galopp. Visst låter det enkelt, va? Att göra en volt i galopp, Och banalt. Har stackarn inte kommit längre än så att hon svänger hästen i en volt i galopp? Herre-guud det är ju busenkelt att göra en volt i galopp.

Jodå. Nu ska jag tala om för er, att en volt i galopp har så många bottnar, och jag har förmodligen inte utforskat mer än hälften av dem. 

För några veckor sedan var volterna i galoppen riktigt krävande. Jag var tvungen att driva för att Galishimo inte skulle bryta av till trav, jag var tvungen att luta mig inåt ibland, men inte så mycket så hela hästen tippade, jag var tvungen att vara stabil på ytter tygel och leda inåt med inner tygel. Bogarna ville glida iväg utåt. Och jag fick driva. Och uppmuntra honom. Det kändes tungt för oss båda. Och när vi tog oss runt en volt så tjoade jag lättat och var nöjd över vad vi åstadkommit. 

Okej. Vi spolar fram bandet några veckor. Till idag. Galopp i vänster varv. Vi följer fyrkantsspåret. Jag håller händerna stilla, kroppen följsam. Sedan sätter jag bara tyngden i inner sittben och lite i inner stigbygel. Hela arabhästen flyttar in sig på volten. Först är volten lite större, ca 15 meter, jag sätter till tyngden i inner sittben en gång till, hela hästen skjutsar in sig ytterligare, volten blir då 10 meter, i  galopp. Sedan gör jag ingenting utan bara åker bekvämt i den lilla volten. Galishimo sätter sig så pass på bakbenen att huvudet åker upp och nacken blir verkligen högsta punkten utan att han tappar rundheten i ryggen. Jag gör ingenting alls, visar med min passivitet att han gör precis det han ska, och sedan gör jag en signal med inner ben. "Nu kan du jobba dig utåt, var så god!" och han gör en hyfsat fin flyttning ut på spåret igen. 

Jag stannar honom och kliar om honom ordentligt. 
"Det där gjorde du fint!" jag kliar honom upp över öronen och bakom nacken. Klappar och berömmer. Dessa lätta volter kommer att komma oftare och oftare. 

Och det är ju det som gör ridning så roligt! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet