Dressyrsekreterare och två hinder


Jag var domarsekreterare i söndags. Jag bevittnade superfina dressyrhästar som presterade fint, trots att det blåste som sjutton. Vi satt i en liten kur och jag fick hålla fast alla papper med armbågarna för att de inte skulle blåsa iväg, när jag antecknade. Men det var roligt och domarna jag assisterade var professionella och berättade hur de tänkte när de gav sina slutmotiveringar om varje ekipage. Det var roligt och givande, jag tycker om att skriva protokoll på dressyrtävlingar. 

Det är ju bara det att man blir sugen på att tävla sedan, när man bara ser de vackra slutresultaten. Vinnaren av klass Medelsvår C:2 inspirerade mig på riktigt. Förutom att hon verkade väldigt avspänd och utstrålade att det var KUL att tävla dressyr så hade hon en intressant häst. Det var en ponny, och trots att den inte kunde briljera med samma rörelsemönster som de riktigt stora dressyrhästarna, så brydde den sig inte märkbart om blåsten och var superlydig. Därför plockade ekipaget typ jämna 7:or nästan hela vägen och vann, till skillnad från de dressyravlade hästarna som pendlade lite mellan 4:or och 9:or. Jag blev inspirerad. 

Sedan insåg jag hur mycket jobb som skulle ligga bakom ett par 7:or på ett domarprotokoll. De största vägbulorna är följande två: 

1. Kontakta ytterligare en sadelutprovare och prova ytterligare dressyrsadlar som glider fram på stackars Galishimo, med efterföljande besvikelser och några tusenlappar mindre i fickan. Som jag gjort flertalet år innan. Men jag fick som sagt lite feeling och ska faktiskt prova en Globus då den ändå fanns i stan. Jag tvivlar men testar. 

2. Gå ned i arbetstid.  Jag insåg att om jag går ned till 75% så blir det 6000 kronor mindre i månaden efter skatt. Woha! Det är dyrt att gå ned i arbetstid! Jag har ju insett att jag tillhör skaran "Normala Människor" som inte kan prestera åtta timmar på jobbet och sedan även prestera på fritiden. Jag behöver antingen tid för återhämtning, exempelvis genom att gå ned i arbetstid, eller så behöver jag låta bli att prestera på fritiden. 

Visst är det fint med prestation, men i grund och botten har jag min häst för min återhämtning. Björn var med och vi handpromenerade Galishimo i Lillskogen på kvällen. Vi bara gick runt med honom efter stigarna och pratade med varandra om hur dagen varit. Det blåste fortfarande massor men Galishimo var lugnare än någonsin. Blicken, skritten, ögonen. Han var nöjd. Han gick i mitten av sin lilla människoflock av husse och matte.  Han gjorde ingen ansats att tigga av oss eller försöka beta åt sig blad eller ris. Han myste bara på med oss. Bara gemenskap och ingen prestation. Det får vi inga fina protokoll för,  men det är njutningsfullt ändå. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet