Fisketur och barndomsminnen

Jag hade en skön fisketur förra helgen också. Vi tog motorbåten till Utternäs där gammelmorfar pratade om Armasjärviolyckan och där jag träffade min första häst, nordsvensken Galin, som jag förälskade mig i redan när jag var tre år.

Jag var lite nervös när vi tog båten rakt över sjön för att komma till ängarna där Galin förut betade. Där jag sprungit omkring hela min uppväxt. Där jag skrapat mina knän när jag lekt med mina kusiner och min bror. Där jag hittat grodor och grodyngel. Där man fått getingstick och mormor omsorgsfullt baddat sticken med bomullstussar dränkta i Salubrin. Där man ätit surströmming varje år när man var liten. Alla knän man suttit i.



Allt är sålt nu. Gammelmorfars hus är sålt och likaså sommarstugan där vi åt surströmming. Jag oroade mig för att den lilla byn skulle vara död. Att Galins kuperade ängar skulle vara igenvuxna och att husen skulle vara förfallna. Men när vi stegade iland och stirrade över de få husen så spred sig ett leende över ansiktet. Galins äng var välklippt och underhållen. Gammelmorfars hus såg fräscht ut. Mormors stuga såg fin ut. Flera bilar stod parkerade utanför de andra husen och stugorna i byn. Den lever fortfarande. Det spred sig en stor lättnad.

Det var lättare att fiska efter landgången. Nya människor har hittat min barndomsplats, och de verkar ha tyckt om platsen, ha skött om den. Vi åkte vidare och fiskade på andra områden. Men jag kände mig ändå hemma.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet