U-svängar fungerar inte



Galishimo misstänkte att U-svängar fungerar under tömkörningen. Man vänder bara snabbt som attans och galopperar åt totalt motsatt håll. Tänkte han. (Dessa U-svängar inträffar dock aldrig när jag ska hämta honom i hagen, det är han för hungrig för). Nu HAR det ju fungerat med U-svängar vid ett tillfälle i vintras när vi mötte en labradorhund ute i skogen, men detta sätt att hantera livet på fungerar inte långsiktigt. Inte om man ska bli en ridhäst. Det fungerar bara om man är en vildhäst som är jagad av en flock vargar. Eller om man är en vildhäst som blir jagad av en flock labradorer. Men det fungerar inte just här och just nu.

Nu gjorde han ett försök i går när jag tömkörde honom i ridhuset. Ena sekunden travar han på volten och andra sekunden har han totalt bytt riktning för att dra iväg.

Problemet var att jag inte släppte taget om tömarna denna gång. Vilket ledde till att hans huvud kraftigt böjdes inåt mot mig när han försökte bryta ut, jag höll ju i tömmarna. Vilket i sin tur resulterade till att han ramlade omkull och hamnade på rygg.

Jag har alltså vält en häst.

Skulden rann över mig som en stor hink med vatten när jag såg honom sprattla utan en endaste hov i marken. Jag har vält honom. Eller han välte väl sig själv. Till stor del.

Galishimo hävde sig upp, kom upp på fötter, stirrade sig förvånat omkring och gick sedan bestämt till utgången med nosen tryckt mot dörren ut.
"Ut. Nu." sa han bestämt och stod blixtstilla och stirrade genom den lilla fönsterluckan mot friheten. Stilla som en statyett. Nu är det färdigt med tömkörningen för idag, tyckte han.  Jag har ju vält honom. Vad mer kan jag begära.

Hjärtat brast lite på mig och jag plockade ihop allt mod och tålamod jag hade innan jag bet ihop.
"Nej. Inte förrän du gjort om, och gjort rätt." mumlade jag och så tömkörde jag honom på precis samma sätt på precis samma plats och bad honom göra precis samma övning.

Denna gång gick det bra och han fick massor av beröm och godis. Jag kliade honom och kramade honom och borstade av all jord från hans kropp.
"Man får inte göra U-svängar på eget intiativ. Så är det bara..." mumlade jag.

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback