Tanter och rabatter

Alienblomma: Den här gröna röran kommer det tentakler från. Betyder det att den ska blomma? Eller betyder det bara att den har tentakler?



Jag har ägnat dagens semestermorgon med att försöka skapa en söt liten rabatt på framsidan. Det känns som att jag klampar runt på fullständigt okänd mark när jag lite tafatt börjat påta i rabatten. Det märks nämligen med all tydlighet att någon tidigare ägare av rabatten har haft extremt gröna fingrar. Jag ser framför mig hur det är en gammal okänd tant som ägnat hela sitt pensionärsliv åt att förkovra sig i blomvetenskap och sedan kolat vippen.


Myrväktare: Denna blomma var hemvist åt en hel drös myror förra sommaren. Har ingen aning om vad den heter, vad den är till för eller hur den ska skötas.


Nu tittar den okända tanten på mig från ett moln där  uppe på himlen, med en min av förakt och avsmak för att jag blandar ihop sällsynta växter med ogräs och vice versa. Jag vet inte vad som är ogräs och vad som ska bli en fin blomma. Det jag märker är i alla fall att jorden på vissa områden är sandig och på andra områden är den blötare och mustigare. Så okända tanten har använt olika typer av jord för olika växter. Det ligger krukor begravda i jorden också, förmodligen för att olika rotsystem inte ska trassla ihop sig med varandra och blanda växterna. Men nu ligger krukorna ensamma i jorden. Som små fossiler efter den tidigare tanten med gröna fingrar.

Blå utbrytare: Denna enorma blomma är blå och bladen breder ut sig över hela rabatten, och lite utanför.


Det är ett fullständigt myller av olika blad och växter som jag inte förstår mig på. Överhuvudtaget. Det ligger en bädd med små fina klöverblad på vissa ställen och på andra ställen väller enorma bladverk ut över rabatten och en god väg in på gräsmattan. Jag ser ingen logik alls och försöker liksom bara rensa ett "avstånd" mellan de olika växterna och försöka se till att de inte blandar ihop sig för mycket. Det känns fruktlöst. Inte blir det så fint heller. Jag har dragit fram en tom flätad korg för små växter och så har jag släpat en mjölktunna från sambons föräldrars lada, som jag tänkte plantera någon söt växt i. Men i det stora hela känner jag mig vilsen. Jag har liksom ingen plan med det hela. Och jag vågar knappt röra växterna, för trots att jag äger rabatten, så känns det inte som växterna är mina.

Jag har ingen aning om vad denna blomma kan heta heller...

"Jaha. Du försöker rensa, ser jag!" säger granntanten nyfiket och spejar ut över min rabatt.
"Ja. Det gör jag."
"Du kan inte så mycket om rabatter, märker jag." sa hon lite snörpigt.
"Vad menar du? Tycker du det blir fult?" utmanade jag tillbaka.
"Ja verkligen." konstaterade hon med brutal ärlighet och fortsatte:
"Och den där mjölk-kannan, vad ska den vara bra för?"



Jamen NÅGONTING ska den väl kunna vara bra för, tantjävel...?!


.

Kommentarer

  1. Den Blå utbrytaren heter Lupin. Finns fulla backen med de efter Burträskvägen, strax innan man kommer till golfbanan. ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback