Övning ger färdighet



Gunilla besökte mig i stallet igår för att hjälpa mig med Galishimo. Gunillas arabhästar är extremt väldrillade. Gunillas araber vill bara göra rätt för sig. Som stolta dansare som bara väntar på att få visa upp sig. När man sitter upp på hennes araber så känner man sig som en drottning under ivriga och stolta undersåtar.

Så jag tänkte att det vore bra att ta hjälp från någon som verkligen kan det här med hästdressyr och hästhantering. För Galishimo är inte en stolt dansare som bara väntar på att få visa upp sig. Ibland händer det ju att han är en riktig skitunge. Ibland.

Så jag gav med glädje Galishimo till Gunilla. Hon tyckte att Galishimo var jättefin (tack gode gud!)och att vi verkligen var på rätt spår. Sedan visade hon lite övningar som jag kunde göra med honom.

Galishimo visade då lite egna, improviserade, övningar, som han brukar göra när andra försöker påtvinga honom att göra övningar som han inte vill göra.

Gunilla övade på att få honom att spänna av och lyda hennne. Galishimo övade på att spela ut hela sitt register av hur kränkt och kuvad han kände sig. Han flaxade dramatiskt runt som den döende ballerinan i slutscenen av svansjön. Mycket vackert. Och dramatiskt. Varv på varv sprattlade han runt med blottade ögonvitor.

Gunilla blev dock inte imponerad av hans fantastiska tolkning av den döende ballerina-svanen (som gjorde sina sista desperata flax för överlenvad) så till slut fick han helt enkelt lägga av. Lägga av och spänna av. Och i ett nafs var han lydig som en lammunge. Eller inte ens i ett nafs. Nafsa vågade han absolut inte. Gunilla hade satt sig i respekt.

"Inte få komplex, nu..." tänkte jag för mig själv, när jag slutligen såg Gunilla lungt gå runt med en ytterst lugn och väluppfostrad Galishimo. Sådär fin blir han alltså i rätta händer. Och det var inte mina händer.

"Det är bara att öva!" sa Gunilla glatt och visade mig hur jag skulle göra övningarna.
"Du har gjort ett bra jobb, så du behöver inte vara så kritisk mot dig själv." sa Gunilla och så avslutade hon med:

"Det roligaste med hästar är ju att man hela tiden lär sig något nytt.
Njut nu av träningsstunden med din fina häst!"

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback