Galo och Galin


När solen lyser på Galo så ser man hur massor av vita strån håller på att bryta fram under hans mörka päls. För varje säsong kommer han att bli ljusare och ljusare, tills han blir vit. Men just nu så är han "älgspräcklig" eller mörkgrå. Galo är förändring. Idag gick vi på promenad i novembervädret, och efter denna så lade jag mig över hans rygg, med hela min vikt på hans sadel. Han stod lydigt stilla och hade inga problem med detta. Snart kan jag rida på honom. När som helst så sätter jag mig upp...

Samtidigt håller min mormor på att "sitta av". Hon har haft Parkinsons sjukdom under flera år och nu mår hon riktigt dåligt. Jag var där tillsammans med mamma förra helgen och visade bilder på Galo och berättade om vilka starka minnen jag hade av mormors pappas nordsvensk Galin. Det var ett stort, tryggt och kraftfullt sto som aldrig var elak mot mig. Jag måste ha varit kring tre år första gångerna jag fick klappa henne. Jag berättade att Galin var den första häst jag blivit riktigt förtjust i som litet barn och att det kändes roligt att få köpa en egen häst till slut.
"Fast den här kan kanske inte dra stockar i skogen. Han är nog för tunn för det." log jag.
"Säg inte det." sa mormor. "Bara han lär sig de rätta stegen."

Sedan dess har mormor mest sovit. Jag lovade att åka dit och måla naglarna på henne någon dag, för hon har aldrig fått sina naglar målade ("Hä behövdes allri nä ji mjölke koern"). Men nu känns det lite för jobbigt att åka dit. Personalen säger att hon är svår att väcka och lätt blir förvirrad och orolig, så det känns inte som ett bra läge att börja härja med nagellack heller. Det känns tungt men det är ju så med livet; det är förändring.

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback