ensamhetens lov

Ibland när jag pratar med släktingar eller arbetskollegor så får jag lite förtröstansfulla ord på vägen.
"Du hittar nog någon snarare än vad du tror. Det kommer nog när du minst anar det." och sådana saker. Ibland överväldigas jag av en impuls att säga tvärtom till dem, att jag ska lägga en arm om deras axlar och full av omsorg och förtröstan säga:
"Du separerar nog snart. Det kommer nog när du minst anar det. Befrielsen är nära!"

Jag undrar jag hur folk skulle reagera om jag gjorde så. Förmodligen skulle de känna sig väldigt kränkta. För det MÅSTE ju vara så att tvåsamhet är bättre än ensamhet, de MÅSTE ju anse det, varför de säger sådana saker till mig i förtröstan. Det kan ju vara så att de har rätt. Det kan mycket väl vara så.

Men det kan vara så att det finns fördelar också. Som att man får ha sina egna tankar ifred och tänka dem färdigt utan avbrott. Att man får sköta sitt eget hem själv. Att man alltid vet vart det är tryggt och lugnt. Att det alltid finns en plats att retirera till.

Att man lär känna sig själv och sin egen kärna helt utanför andras värderingar och tyckanden, det måste ändå vara den allra största vinsten. Att ingen beskriver mig och mina egenskaper på något vis, utan att jag enbart beskriver mig själv utifrån vad jag vet om mig själv. Oftast är det bra mycket mer än vad andra vet om mig.

För mig är det även skönt att få somna när jag vill och hur jag vill utan att någon annans rutiner påverkar mig. "Nu går vi och lägger oss" har ju annars varit ett koncept jag ofta försökt att anpassa mig till när jag varit i tvåsamhet. Nu somnar jag lite hipp som happ och lite var som helst, hur som helst. (Sedan jag gick till naprapaten så har dessutom blivit mycket bättre på att insomna djupt på kort tid.) Ibland klockan 19.00 och ibland klockan 22.00. Ibland i mitt sovrum och ibland i gästsängen. Lite ostrategiskt sådär, det beror på vart jag hittar en bra bok.

.

Kommentarer

  1. Det är en konst att leva i tvåsamhet, så mycket att ta hänsyn till och nästan bli en annan människa. Inte undra på att man tappar bort och glömmer bort sig själv och det kan leda till separation.
    Jag har inte bråttom att hitta någon bättre hälft även om jag ibland längtar efter en. Då trivs jag plötsligt lite bättre med mig själv och känner mig säkrare än en bergsklippa.

    SvaraRadera
  2. Jag känner igen mig själv i det du skriver och googlade min egen blogg med ordet singel... Hittade bland annat detta inlägg, för 18 månader sedan och det gäller fortfarande.

    http://loosergrosan.blogspot.com/2008/04/huvudet-p-spiken.html

    SvaraRadera
  3. Wow, Tack Katarina. Det var fint skrivet. Grosan, jag håller med dig om det du skriver och tyckte att den som kommenterat ditt inlägg för 18 månader sedan, kanske inte fattat...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet