Sadel och spö och förtroende

 


Gud, vad nöjd jag är över sadeln! Den var värd varje krona! Jag kan stå upp i den utan problem, rida lätt utan problem, sitta utan problem. Allt som jag hänvisade till Crappy Riding var inte crappy riding, utan bara ett litet sadelproblem. Ares verkar nöjd med den också. 

Jag har till och med vågat trava ensam på ridbanan två gånger nu, helt ensam. En gång sprattlade han lite och då hamnade sadeln lite snett, så den har inte så mycket manke att fästa sig på ännu, men det var lätt att trampa tillbaka sadeln i rätt läge från hästryggen, jag behövde inte sitta av. 

Och varför sprattlade han då? Jo, han hade en klumpig matte. Jag vänjer honom vid spö i ridningen och håller alltså i ett spö hela tiden. Tanken är absolut inte att börja använda spöet ännu. Spö ska ingå i hans träning och ska vara en naturlig del av träningen. Jag kliar honom med spöet, pekar med spöet, byter spöhand när jag rider, och så vidare. Det ska inte vara ett hot utan ett verktyg. 

Men tror ni inte att jag, på ren ryggmärg, duttade till honom lite när jag ville få fram honom i traven? Och tror ni inte han blev överraskad? Jo. Det gjorde jag. Jag handlade på ren reflex och hade ingen avsikt alls att börja dutta honom från ryggen. Det var mer en känsla från Galishimos tid som tog överhanden då jag gav en dutt om Galishimo inte lyssnade på skänkeln. Ares håller ju på att lära sig lyssna på skänkeln. Han behöver ingen förstärkningsdutt. Han behöver tänka. Inte få en dutt vid skänkelläget. Men så kom den ändå. En reflex från ryggraden. Ett för snabbt "Seså!". 

Så han sprattlade framåt och stannade sedan och undrade vad fan som hände. Ja, jag bad grundligt om ursäkt och kliade honom. Och rättade till sadeln. Och sade att han var en duktig häst. Han gick ju framåt. Förresten så duttade jag inte SÅ hårt. Men ändå. Tillräckligt för att Ares skulle bli överraskad. 

Men det är ju vad jag sade till uppfödaren, jag vill ha en förlåtande häst som går göra misstag med. 

Och mycket riktigt. 

Två minuter senare var jag förlåten. Och fick fortsätta hålla i spöet. Med fortsatt förtroende. 


.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback