Det här med pengar



Jag har börjat intressera mig för min ekonomi. Förut har jag intresserat mig för min ekonomi indirekt genom att intressera mig för att skaffa en karl. Du vet. Någon att leva ihop med och ha familj med och allt det där roliga som kommer till om man är två heltidsarbetande inkomsttagare. Eller åtminstone har jag lagt ekonomiintresset på is tills jag får fast arbete då man kan ta lån på ett helt annat sätt och köpa bostadsrätter och sådant som faktiskt är billigare än hyresrätter här på orten.

Men... ja, liksom. Jag orkar inte skaffa en karl. Och den fasta anställningen vill ju vänta på sig. Och jag är kommunalanställd, vilket inte drar in storkovan ekonomiskt.

Så jag har börjat titta ordentligt på min ekonomi. Jag försöker skaffa koll och på allvar titta igenom vad som behövs för att jag ska få mer pengar över. Bland annat så tittar jag på om det är värt att äga en bil om jag ändå har mindre än tio minuters gångavstånd till jobbet, gymet, vänner, affär, busstation och biluthyrning. Ibland åker jag till Uppsala men det går ju faktiskt ta bussen för 70 kronor. Jag skulle kanske spara några slantar där.

Sedan försökte jag göra mig insatt i mina studielån till CSN som är fördelade på två olika lån. Jag upptäckte att hälften av pengarna jag betalar på det ena lånet går till räntesatsen. HÄLFTEN! Dessutom upptäckte jag just idag att min låneskuld ökat med 557 kronor sedan nyår. Hej vad det går!

Jag vet att jag redan lever billigt då jag inte har TV, dator eller internetanslutning. Jag har den billigaste mobilen med refillkort och inga som helst lyxegenskaper. Jag har inte köpt något på avbetalning och mitt hysteriska bokläsande från i somras har lagt sig. Men jag vill verkligen göra något mer åt det här. Verkligheten ser ju ut så här att jag är ensamstående och behöver ta tillvara på mina utgifter och ha koll på mina inkomster.

Jag är verkligt inspirerad att lära mig spara och budgetera bättre. Jag tänker vara smart, nu.


.

Kommentarer

  1. Testa att lägga dig på socialbidragsnormen! funkar jättebra!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet