Lugn söndagstur och älgsafari


I söndags följde jag och Galishimo med tre trygga hästar och glada ryttare, båda Ebborna och Julia hängde med. I början så träffade vi på en kommunal traktor som skottade.

"EN BORTATRAKTOR!!" utbrast Galishimo, som utan problem skiljer på hemmatraktor och bortatraktor. Framför allt på de snurrande gula ljusen uppe på taket. De andra hästarna lyssnade inte på honom.

Bortatraktorn stannade 40 meter bort och stod respektfullt stilla under tiden vi passerade korsningen där den tänkte skotta.

"DEN STÅR STILLA!" utbrast Galishimo och jag andades lättat ut över att traktorföraren visade respekt för alla hästar och ryttare.

Traktorföraren såg fyra lurviga hästar i olika färger och former lugnt skritta förbi framme vid korsningen. Mitt i klungan verkade det dock sitta en westernryttare på en ljus liten häst, som såg lite mer oharmonisk ut, än de övriga ekipagen. Den lilla hästen höjde huvudet och glodde spänt på traktorföraren. Ryttaren höjde handen mycket långsamt och försökte le och gjorde en mycket stillsam och försiktig vinkning, lite av en sån där kunglig vinkning då man bara snurrar på handleden lite försiktigt. Det verkade vara någon form av tacksamhetsgest. Traktorföraren vinkade artigt tillbaka.

Samtidigt som ryttaren försiktigt, försiktigt vinkade så började den lilla ljusa hästen takta, och förtvivlat söka flyktvägar. Först bakom en stor mörk häst, och sedan så släppte hämningarna. Den lilla ljusa hästen skyndade sig, med högt buret huvud, stora olyckliga ögon, och mycket spänd trav, förbi den lilla klungan av lunga hästar för att brådskande söka skydd efter en skogsbilväg in i skogen. Ryttaren gjorde en mycket långsam och behärskad rörelse för att sänka den vinkande handen, och åter fatta tyglarna, under tiden den ljusa hästen hetsigt struttade in mot skogsvägen och lämnade alla andra hästar. 

Alla andra hästar skrittade nonchalant vidare och ingen verkade bry sig om den ljusa hästen. Inte ryttarna heller. Som om det var vardag, för alla fyra. 

Sedan blev det älgsafari igen! Älgarna stod lite längre bort denna gång och vi hade aldrig upptäckt dem om inte Ebba pekade ut dem åt oss. En låg och den andra stod i närheten. Galishimo kände lukten men är inte så bra på att upptäcka stillastående älgar, har jag märkt. Jag kunde lugnt skritta på långa tyglar och plocka fram mobilen. Tyvärr var inte mobilen så bra heller på att fånga älgarna. Men de var en njutning att se dem. På en lugn häst. 

Och bortatraktorn var ju flera kilometer bort. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet