Sadelkaos och dyrt köp från Danmark

 


Jamen självklart blev inte sadelköpet så lätt som jag önskade. Så typiskt. Innan jag provade sadeln så kollade jag kvickt ute på nätet om det var en vanligt förekommande sadel. Jag ville givetvis veta om det skulle bli lätt att hitta en likadan begagnad sadel, om jag väl provade min kompis sadel. 

Ja. Det skulle vara lätt. En sadelutprovare som brukar komma till orten hade till och med två exemplar ute till salu. Jag fann en begagnad sadel på facebook också. Alla tre väldigt geografiskt nära. Detta blir ju lät! Samtliga av de begagnade sadlarna gick mellan 3000-8000 kronor. Det var nämligen sadeln Trainers Mariel 17" jag var ute efter. Jag kände hopp och tänkte att 8000 kronor kan jag väl skrapa ihop. Jag jobbar ju heltid, så nog är jag väl värd att känna mig balanserad i en sadel, om än det kostar några slantar. 

Så kommer vi då till problemet. Problemen. Kaoset. Det visade sig vid närmare undersökning att ingen sadel alls fanns till salu. I hela Sverige. Jag ringde. Jag mailade. Jag dammsög nätet och blev mer och mer frustrerad. Jag älskade den ju! Jag kände mig ju så bra i den! Jag var ju lycklig pch balanserad när jag satt där! Den kändes så fin på Ares också. Är detta en sammansvärjning mot just mig? Varför händer detta?! 


Sedan började jag försöka utforska tanken att boka en formell sadelutprovning med Ares, för att hitta en likvärdig sadel, men motståndet kändes djupt. De flesta sadelutprovare är väldigt noggranna. De har ju ett gott rykte att tänka på och vidmakthålla. Hästryggarna analyseras, kläms och känns på. Sedan ska man prova flera sadlar vid longering och ofta under ryttare. Många sadelutprovare rekommenderar att man avsätter ca två timmar med sin häst. Två timmar är en ganska lång tid. Ares är ju världens snällaste unghäst, men han är ju bara tre år gammal, och jag vet inte hur långdragna situationer jag vill sätta honom i. Särskilt när jag redan sett en sadel sitta stilla och fint i alla gångarter, och även trivdes själv med att sitta i den. 

Sedan har vi andra problem med sadelutprovningen och det är ju att jag fortfarande har denna odiagnoserade posttraumatiska stress som gör att jag kan bli väldigt rädd när jag rider, ibland. Det kommer ganska sällan, men ibland händer det, och då är det klokast att bara goseklappa hästen och sitta av. Jag tror att det skulle bli väldigt tufft för mig om jag fick ett infall av ridrädsla under sadelprovningen. Rent av ovärdigt. Jag är helt säker på att ridrädslan förmodligen är så gott som borta om något år. Ares är ju otroligt snäll och trygg, stabilare unghäst går inte att önska sig, men just nu har jag lite spänningar kvar efter Galishimo. Välsigne Galishimos snälla reaktiva hjärta, men han var inte stabil. 

Ska jag verkligen utsätta mig och Ares för en ny sadel, en ny sadelgjord, och en professionell sadelutprovare om jag har en dålig dag? Om det exempelvis blåser mycket? Om jag blir rädd? Nja? 

Så då började jag fundera på om jag ändå inte kunde skrapa ännu djupare i mitt bankkonto och beställa en sprillans ny Trainers Mariel. Från Danmark. Som då blir rekorddyr eftersom den Danska kronan står sig otroligt bra jämfört med den svenska kronan. Folk åker ju från Danmark för att handla i Sverige för att det blir så billigt. Inte tvärtom. Nu pratar vi alltså plötsligt om helt andra ekonomiska summor än de gamla begagnade sadlar som låtsades vara till salu på nätet, men som inte alls var det. Men en Trainers Mariel är ju möjlig att ställa om från storlek Narrow till XXWide och den går också att stoppa om enkelt, så den borde gå ha några år med Ares... men jag måste även vara öppen för tanken att den kanske inte alls sitter bra i framtiden och att jag får leta sadel snart igen. Men då är åtminstone Ares ett år äldre, och jag har troligen blivit betydligt tryggare. 

Efter mycket vånda gav jag upp och bestämde mig för att beställa sadeln från Danmark. Ungefär åtta gånger försökte jag beställa den igår. Men fick Error-meddelande varje gång. Då bröt jag ihop. Lite lätt. 

Idag gick det bättre. Sadeln är beställd och ska skickas om några dagar. Jag får en sadel jag trivs med och som ligger fint och stilla på Ares rygg, och som troligen även kommer att passa honom i framtiden. 

Men dyrt blev det. Väldigt dyrt. 

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet