Så var vi där igen...

 "Du är lite feg, du..." skämtade Galishimos nya hovslagare om mig och så var man där igen. Det jobbiga med att ha haft samma häst i tio år är att det liksom återupprepas samma dialoger om och om igen. Som en ständig loop som följer med att ha en reaktiv häst. Det är bara människorna som är nya. 

Jag nickar och håller med och försöker bara svälja att de inte förstår. En man från Serbien som ridit problemhästar blev intresserad av Galishimo.

"Jag rider gärna Galishimo! Jag har ridit svåra arabet förut, det är kul när det händer något!" sade han. Han red Galishimo en bra dag och de hade väldigt kul tillsammans och jag kunde konstatera att JA, han kan faktiskt rida och sitter väldigt stabilt och följsamt i sadeln. Han var lyhörd också. 

"Vilken jättefin häst du har. Han är nog lugn med mig för att jag är lugn med honom. Det viktiga är att du är avslappnad och kan förmedla det till hästen. Du måste slappna av." 

Jag nickade som vanligt artigt och som vanligt försöker jag svälja att folk inte förstår. Som alltid när folk försöker antyda att jag är onödigt spänd över Galishimo. Eller det vanliga tjatet om att jag är feg. 

Sedan fick han rida Galishimo när Galishimo hade en dålig dag. Och då lät det ungefär så här: 


"Sitt aldrig upp på hästen när han är sådär."

"Men han skjuter ju bara rygg..."

"Sitt ALDRIG upp, du ser ju på honom att han är på väg att explodera." 

"Men jag kan ju inte låta bli att sitta upp varje gång han är..."

"Och rid ALDRIG ut ensam med honom." 

"Fast du är inte min pappa."

"Aldrig."

"Fast du bestämmer inte över mig..."

"ALDRIG." 

"Jag gör faktiskt som jag vill..."

"ALDRIG." 

Då fnös jag och kravlade mig upp på min häst som sköt rygg med hästögon stora som tallrikar och så trippade han spänt och vingligt fram i obefintlig gångart, med en förnärmad med stolt ägare på ryggen. Bara för att han är tokig så är han inte skogstokig. Så det så. 



Men man kan ju inte tvångs-sätta upp varje person som säger "hästen är spänd för att du är spänd" eller "Du är allt lite feg du." för folk skulle ju förmodligen flyga som vantar åt både höger och vänster om de red Galishimo om han hade en dålig dag. Det är bara smällar jag får ta... 


och självklart rider jag ut ensam på Galishimo om än han har en dålig dag. Jag sitter ju av när jag inte litar på honom.  


Kommentarer

  1. Gode gud vad mycket det här påminner om kommentarerna man får som förälder till ett barn med ADHD eller autism. "Men det är väl bara att...", "du måste vara tydlig själv...", "har du provat att säga till barnet att gå och lägga sig/äta maten/inte bitas". Man vill typ bara skrika "NÄHÄ????" till dem och springa iväg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet