Miljöträning

Det kallas "miljöträning" när man utsätter en häst för nya moment och lättare utmaningar. En unghäst som har fått vara med lite överallt blir en tryggare häst när han är vuxen. Jag och Galo tog vår första promenad igår. Som en slags miljöträning.

Miljöträningen innefattade lite mer än tänkt. Först träffade vi hönsmaffian utanför stallplanen.
Galo stirrade stumt på dem.
En liten kattunge lekte vid stallgången.
Två barn på gården kastade vatten på varandra med hinkar och skrek.
Väl ute ur stallet på promenaden så träffade vi på tre bilar.
Och en motorcyklist som inte visste om den skulle våga köra förbi oss utan brummade bakom oss länge innan den beslutade sig för att försiktigt köra om.
Galos ögon är ju liksom stora av naturen men nu blev de faktiskt ännu större. Mina ögon ökade också i omfång. Jag började andas ytligt och spänna musklerna.

Jag tror det har med Galo att göra för jag brukar inte bli nervös av motorcyklar.

Eller gräsklipparen som vi stötte på. Den såg också skrämmande ut. Jag började känna att jag tagit mig lite vatten över huvudet och mannen som körde gräsklipparen såg min förtvivlade min och stängde av motorn.

Mitt ute efter den ödsliga sandvägen träffade vi på en travhäst med tillhörande vagn och kusk. Galo stod ganska lydigt bredvid mig men han förmedlade tydligt att han var redo att ta en fight ifall denna märkliga varelse (hälften metall, hälften häst) skulle ge sig på oss.

Jag höll på att bryta ihop. Jag håller i 400 kilo energisk/stridslysten häst enbart i ett litet snöre på vår första promenad i området och stressmomenten avbyter varandra utan att ta slut. Han kommer att slita sig loss från mitt grepp vilken sekund som helst och springa hem. Eller springa rakt över mig, om jag står i vägen. Eller springa till tågspåret och lägga sig på rälsen. Tanken gav mig hjärtklappning.

Sedan kom givetvis en traktor. Hjärtat höll på att hoppa ur halsgropen.

Men vi kom faktiskt fram till stallet igen. Väldigt upprymda. Båda två. Och väldigt stolta. Jag kände mig själv väldigt trött av att ha klarat första promenaden med honom men Galo själv verkade mest bara glad.

Kanske är han stolt över att jag klarade min miljöträning utan att bryta ihop och springa bort.

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet