Nyfödingen, ridhuset och kursplaner!


Årets sista föl poppade nyligen ut på stallet dit Galishimo flyttat. Jag har tagit hand om den gravida mamman några gånger innan hon fölade. Jag har ryktat henne, kliat henne, och svalkat henne med en fuktig svamp under största värmeböljan, så vi är kompisar nu. Därför bjöd ägaren in mig att gå in i boxen när fölet bara var några timmar gammalt. Han var så nyfödd att han inte riktigt knäckt koden hur man diar ännu, och mamman hummade och pratade med honom hela tiden. 

Det kändes helt galet att få vara så nära en så liten nyföding, och trots att mamman är jättesnäll, så kändes det som att jag inte ville vara särskilt närgången. Mammorna har ju säkert en hel del hormoner, och det är så mycket nytt, så det vore inte konstigt om mamman skulle vilja vakta den lille. Så jag smög mig ut ganska snart. Lillfölet hade bara på några timmar lärt sig dia, och när jag lämnade stallet, för att åka hem igen, så hörde jag ljudliga sugljud och klunkar från fölboxen. 

Sedan har jag ridit Galishimo i ridhuset. Det går verkligen bättre och bättre för varje pass, men jag får  ha fortsatt tålamod med honom.  Jag fortsätter med samma metod som jag haft tidigare, jag skrittar eller står bara stilla när han blir rädd, och väntar tills hans puls går ned lite och jag börjar se i ögonen på honom att han är mindre orolig. Sedan fortsätter jag övningen där vi avbröt den när han blev rädd. Man kommer så långt man kommer på en timmes ridpass. Ibland blir det bara skrittövningar och ibland hinner vi fram till galoppövningarna. Men det är därför Galishimo ska vara i mitt liv. Han ska lära mig att vara här och nu, och inte stå och stampa i förväntan på vart vi kommer oss framöver. Och inte sura ihop för att han behöver tid på sig. Han ger så mycket tillbaka när han kan, och han älskar att vara duktig på ridbanan när oron lagt sig. Den känslan är mycket värd! 

Idag har jag assisterat en annan ryttare och tittat på en dressyrkurs som hålls i stallet regelbundet, och ska snart hoppa på kursen själv med Galishimo, tror jag. Då är Galishimo enda budgethästen bland kvalitetshästarna som deltar på kursen, men tränaren känner till mig och jag vet att jag får stöd från henne att fortsätta jobba med Galishimo. Det kan bli bra! 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet