Den mentala tallriksmodellen



Hjärnforskaren Sissela Nutley har plockat fram en slags tallriksmodell för mentalt välbefinnande som jag tyckte var ganska intressant. Hon menar att om man följer denna mentala tallriksmodell så ökar chanserna markant för att man ska må bra i själen. Modellen innehåller följande steg: 

1. Motion. Att röra på sg varje dag, så man blir andfådd och börjar svettas.

2. Sömn. Att sova ordentligt är tydligen en otroligt viktig förutsättning för att klara motgångar under dagen. Somna tidigt och sov länge. 

3. Hjärnvila. Den tid vi gjorde ingenting, på den där tiden då mobiler inte fanns. När man gick på toaletten utan mobil eller väntade på buss utan mobil. Nu tvingar man sig själv att typ meditera för att få hjärnvila för den kommer inte av sig självt. Min mamma hade alltså rätt när hon sade att det var nyttigt att ha tråkigt ibland. Det tänker jag inte erkänna för henne. 

4. Relationer. Se till att omge dig med personer som lyfter dig och får dig att känna dig trygg och må bra. Så otroligt enkelt i teorin men lite svårare i praktiken. 

5. Aktiviteter, som inte är riktigt samma sak som motion och som kan vara att måla, spela musik, dansa, spela spel. Här tror jag Galishimo kommer in. Om än han ger mig motion så ger han mig inte samma motion som ett pass på gymet. Han är mer en aktivitet för mig. Han springer för egen maskin.

6. Fokustid. Det är väl denna tid som åt upp flera år av mitt liv då jag jobbat hårt och krävande med lite mindre återhämtning. Det har varit en väldigt stor tårtbit i mitt liv och de andra tårtbitarna fick kanske periodvis lite mindre plats. Men nu är det en betydligt bättre balans på arbetet, och jag känner att jag aldrig haft det så bra på jobbet förut. Allt slit gav belöning och jag lärde mig jobba på ett bra sätt. Nu är jag en slags "allt-i-allo" på kommunen, med huvudfokus på att stötta chefer, om de får problem. 18 års heltidsjobb i branschen gett mig ganska god kompetens. (Fast jag gör fortfarande bort mig bland, i vanlig ordning, men då har de åtminstone någon att skylla på.) 

7. Chilltid. Inte samma sak som hjärnvila utan bjuder på lite mer stimulans. Chilltiden är tiden vi tittar på Netflix, scrollar i mobilen, lyssnar på poddar och chattar eller pratar med kompisar. Också en viktig fas i hjärnans återhämtning. 

Hur ser er tallriksmodell ut? Blir det för mycket av det ena och slagsida på något annat? Hur löser ni det? 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet